Hogere
innames van calcium en vitamine D en hogere consumptie van zuivelproducten zijn
geassocieerd met een lagere incidentie van colorectaalkanker, maar het effect
van deze nutriënten en voedingsmiddelen op het overleven van colorectaalkanker
is onduidelijk. Dr. Peter Campbell (American Cancer Society) en collega’s
voerden een studie uit naar de associaties van calcium- en vitamine D-inname en de zuivelconsumptie
voor en na de diagnose colorectaalkanker met de all cause en kankerspecifieke mortaliteit. Ze publiceren de
resultaten vandaag online in het Journal
of Clinical Oncology.1
De onderzoekers
analyseerden gegevens van 2284 deelnemers in een prospectief cohort bij wie
tussen inclusie (1992 of 1993) in de studie en 2009 invasieve
niet-metastatische colorectaalkanker was vastgesteld. De deelnemers werden tot
eind 2010 gevolgd. De consumptiedata voor de diagnose werden verzameld middels
vragenlijsten bij de inclusie. Post-diagnose informatie werd verzameld middels
vragenlijsten in 1999 en 2003. Deze gegevens waren beschikbaar voor 1.111
deelnemers.
Gedurende de
follow-up overleden 949 patiënten, van wie 408 aan colorectaalkanker. De
calciuminname na de diagnose was invers gerelateerd met de totale mortaliteit
(RR voor hoogste vergeleken met laagste kwartiel van de inname 0,72; ptrend=
0,02) en met de colorectaalkanker-specifieke mortaliteit (RR 0,59; ptrend=0,01).
De melkconsumptie na de diagnose was ook invers geassocieerd met de totale
mortaliteit (RR 0,72; ptrend=0,02). De vitamine D-inname na de
diagnose, en de calcium- en vitamine D-inname en de zuivelconsumptie voor de
diagnose waren niet geassocieerd met mortaliteitsuitkomsten.
1. Yang B, McCullough ML, Gapstur SM et al.
Calcium, vitamin D, dairy products, and mortality among colorectal cancer
survivors: the Cancer Prevention Study-II Nutrition cohort. J Clin Oncol
2014;epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)