Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van alcoholconsumptie op incidente kankers in Duitsland in 2010

(0)2015-03-24 12:56   ( Nieuws )

Dr. Antje WieneckeDr. Antje Wienecke (Robert Koch Institut, Berlijn) hebben een analyse gemaakt van de met alcoholconsumptie samenhangende incidentie van verschillende typen kanker in Duitsland in 2010. De uitkomsten van de analyse worden vandaag online gepubliceerd in Cancer Causes & Control.1 De analyse heeft betrekking op incidente colorectaal-, lever-, en mammacarcinomen en kankers van de bovensteluchtwegen (UADT). Voor UADT-kankers is ook het effect van roken in samenhang met alcoholconsumptie bestudeerd. De onderzoekers betrokken gegevens over alcoholconsumptie en roken van een Duitsland-breed onderzoek, en berekenden population attributable risks (PARs) aan de hand van in meta-analyse gevonden relatief-risico’s. Elke PAR werd vermenigvuldigd met de incidentie van de betreffende maligniteit in Duitsland in 2010.

Uit de analyse blijkt dat in Duitsland in 2010 ongeveer 13.000 incidente gevallen van kanker konden worden toegeschreven aan alcoholconsumptie (3% van alle gevallen van kanker). De PAR was het hoogst voor slokdarmcarcinoom (47,6% in mannen en 35,8% in vrouwen) en het laagst voor colorectaalcarcinoom in mannen (9,7%) en mammacarcinoom in vrouwen (6,6%). Onder vrouwen komt de grootste overall PAR voor rekening van matige consumptie, onder mannen draagt zwaar drinken het meest bij aan de overall PAR. Matig-tot-zwaar drinken onder rokers draagt substantieel bij aan de overall PAR van UADT-kankers (vergeleken met niet-rokers).

De onderzoekers concluderen dat een substantiële proportie van veel-voorkomende maligniteiten in Duitsland kan worden toegeschreven aan alcoholgebruik, zelfs bij matige consumptie. Alcoholconsumptie samen met tabaksgebruik is vooral belangrijk voor UADT-kankers.

1.Wienecke A, Garnes B, Neuhauser H, Kraywinkel K. Incident cancers attributable to alcohol consumption in Germany, 2010. Cancer Causes Control 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren