
Hoge BMI was de sterkste voorspeller van doseringsreductie. Vergeleken met vrouwen met een normaal lichaamsgewicht kregen vrouwen met een BMI hoger dan 40 kg/m2 gemiddeld 38% minder paclitaxel en 45% minder carboplatin in mg/kg lichaamsgewicht. De gemiddelde average relative dose intensity (ARDI) was mediaan 73,7% voor vrouwen met een BMI hoger dan 40 kg/m2 versus 88,2% voor vrouwen met een normaal lichaamsgewicht (p<0,001). Een ARDI lager dan 70% was geassocieerd met slechtere overall survival (HR 1,62; 95%-bti 1,10-2,37) en ovariumcarcinoom-specifieke overleving (HR 1,69; 95%-bti 1,12-2,55).
In vrouwen die geen doseringsreductie kregen was obesitas geassocieerd met betere overleving. Dit beschermende effect van obesitas verdween bij doserinsgreductie (ARDI<85%). De onderzoekers concluderen dat lagere RDI een onafhankelijke voorspeller is van mortaliteit in patiënten met ovariumcarcinoom. Dit effect was het sterkst in vrouwen met normaal gewicht maar werd bij alle BMI-niveaus gezien. BMI dient geen belangrijke invloed te hebben op beslissingen over doseringsreductie in vrouwen met ovariumcarcinoom, aldus de onderzoekers.
1.Bandera EV, Lee VS, Rodriguez-Rodriguez L et al. Impact of chemotherapy dosing on ovarian cancer survival according to body mass index. JAMA Oncol 2015; epub ahead of print