
De mediane BMI voor de chirurgie was 22,5 (SD 3,3) kg/m2. Van de patiënten had 11,4% ondergewicht (BMI lager dan 18,5 kg/m2); 67,6% had normaal gewicht, en 21% had overgewicht of obesitas (BMI 25 kg/m2 of hoger). De vijf-jaars overall survival was 66,6% in de groep met ondergewicht; 81,3% in de groep met normaal gewicht; en 79,9% in de groep met overgewicht (p=0,001 voor het verschil tussen de ondergewicht-groep versus de beide andere groepen). Onder patiënten met stadium I-ziekte was de OS was significant slechter in de groep met ondergewicht dan in de beide andere groepen. Onder de patiënten met stadium II- en stadium III-ziekte was de OS significant slechter in de groep met ondergewicht dan in de groep met normaal gewicht. In multivariate analyse was ondergewicht een onafhankelijke voorspeller van slechtere OS in patiënten met stadium I-ziekte.
De onderzoekers concluderen dat ondergewicht een eenvoudige en betrouwbare voorspeller is van slechte lange-termijn uitkomsten in patiënten met maagcarcinoom.
1.Migita K, Takayama T, Matsumoto S et al. Impact of being underweight on the long-term outcomes of patients with gastric cancer. Gastric Cancer 2015; epub ahead of print