Inflammatie
speelt een belangrijke rol in de carcinogenese; in het bijzonder bij het
ontstaan van colorectaalcarcinoom. Aldus dr. Susan Steck (University of South
Carolina, Columbia) en collega’s online in Cancer
Causes & Control.1 De onderzoekers hebben op basis van
literatuuronderzoek een dietary
inflammatory index (DII) ontwikkeld als maat voor het inflammatoire
potentieel van de voeding. In de nu gepubliceerde studie onderzochten ze prospectief de associatie van deze DII en het risico van
colorectaalcarcinoom in het cohort van het Women’s Health Initiative.
Het cohort
bestond uit 152.536 postmenopauzale vrouwen die bij inclusie tussen 1993 en
1998 vrij waren van colorectaalcarcinoom. Bij inclusie beantwoordden de
deelneemsters een voedselfrequentievragenlijst. Steck en collega’s berekenden
op basis van de antwoorden de baseline-DII voor alle deelneemsters. Tijdens de
follow-up tot september 2010 (mediaan 11,3 jaar) werden in het cohort 1920
gevallen van colorectaalcarcinoom vastgesteld (1559 colon, 361 rectum). Een
hogere DII-score (meer inflammatoire voeding) was geassocieerd met hogere
incidentie van CRC (HR hoogste versus laagste kwintiel 1,22; p trend 0,02);
meer specifiek proximaal coloncarcinoom (HRQ5-Q1 1,35; p trend 0,01)
maar niet distaal coloncarcinoom of rectumcarcinoom.
De
onderzoekers concluderen dat consumptie van pro-inflammatoire voedingen
geassocieerd is met een verhoogd risico van proximaal coloncarcinoom.
1.Tabung FK, Steck SE, Ma Y et al. The association
between dietary inflammatory index and risk of colorectal cancer among
postmenopauzal women: results from the Women’s Health Initiative. Cancer Causes
Control 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)