Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Inflammatie-index van de voeding en risico van colorectaalcarcinoom

(0)2014-12-31 15:29   ( Nieuws )

Dr. Susan SteckInflammatie speelt een belangrijke rol in de carcinogenese; in het bijzonder bij het ontstaan van colorectaalcarcinoom. Aldus dr. Susan Steck (University of South Carolina, Columbia) en collega’s online in Cancer Causes & Control.1 De onderzoekers hebben op basis van literatuuronderzoek een dietary inflammatory index (DII) ontwikkeld als maat voor het inflammatoire potentieel van de voeding. In de nu gepubliceerde studie onderzochten ze prospectief de associatie van deze DII en het risico van colorectaalcarcinoom in het cohort van het Women’s Health Initiative.

Het cohort bestond uit 152.536 postmenopauzale vrouwen die bij inclusie tussen 1993 en 1998 vrij waren van colorectaalcarcinoom. Bij inclusie beantwoordden de deelneemsters een voedselfrequentievragenlijst. Steck en collega’s berekenden op basis van de antwoorden de baseline-DII voor alle deelneemsters. Tijdens de follow-up tot september 2010 (mediaan 11,3 jaar) werden in het cohort 1920 gevallen van colorectaalcarcinoom vastgesteld (1559 colon, 361 rectum). Een hogere DII-score (meer inflammatoire voeding) was geassocieerd met hogere incidentie van CRC (HR hoogste versus laagste kwintiel 1,22; p trend 0,02); meer specifiek proximaal coloncarcinoom (HRQ5-Q1 1,35; p trend 0,01) maar niet distaal coloncarcinoom of rectumcarcinoom.

De onderzoekers concluderen dat consumptie van pro-inflammatoire voedingen geassocieerd is met een verhoogd risico van proximaal coloncarcinoom.

1.Tabung FK, Steck SE, Ma Y et al. The association between dietary inflammatory index and risk of colorectal cancer among postmenopauzal women: results from the Women’s Health Initiative. Cancer Causes Control 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren