
Voor de inname van alle flavonoïden tezamen werd geen verband met het risico van schildklierkanker gevonden. De inname van flavan-3-ols uit de voeding beschermde tegen de ontwikkeling van schildklierkanker (HR voor het vijfde kwintiel t.o.v. het eerste kwintiel 0,70; p for trend 0,03). De inname van flavanonen was geassocieerd met een verhoogd risico (HRQ5vsQ1 1,50; p for trend 0,004).
Gelukkig vermelden de onderzoekers ook welke bronnen van flavonoïden met het schildklierkankerriscio geassocieerd zijn. De consumptie van orange juice en grapefruit juice is geassocieerd met een verhoogd risico (HRQ5vsQ1 1,55; p for trend 0,004). De consumptie van thee en andere flavonoïdenrijke voedingsmiddelen is niet geassocieerd met het risico. Er is alleen een significante bescherming tegen schildklierkanker door de consumptie van peulvruchten bij een consumptie van twee of meer porties per week (HRQ5vsQ1 0,38; 95%-bti 0,21-0,68).
Referentie
1. Xiao Q, Park Y, Hollenbeck AR, Kitahara CM. Dietary flavanoid intake and thyroid cancer risk in the NIH-AARP Diet and Health Study, Cancer Epidem Biomarkers Prev 2014;epub ahead of print