In Cancer
Epidemiology, Biomarkers & Prevention publiceren onderzoekers van het National Cancer Institute (Rockville,
Maryland) vandaag de resultaten van een studie naar het verband tussen de
inname van flavonoïden uit de voeding en het risico van schildklierkanker.1
In 1995 en 1996 stuurden onderzoekers van de NIH-AARP Diet and Health Study gezondheids- en
voedingsvragenlijsten aan inwoners van zes Amerikaanse staten, in de leeftijd
van 50 tot 71 jaar. Ze kregen ruim een half miljoen beantwoorde vragenlijsten
terug. De deelnemers worden sindsdien gevolgd. Het nu gepubliceerde artikel
heeft betrekking op 234.597 mannen en 198.593 vrouwen. In de loop van de
follow-up periode van gemiddeld negen jaar werd bij 586 deelnemers
schildklierkanker vastgesteld.
Voor de
inname van alle flavonoïden tezamen werd geen verband met het risico van
schildklierkanker gevonden. De inname van flavan-3-ols uit de voeding
beschermde tegen de ontwikkeling van schildklierkanker (HR voor het vijfde
kwintiel t.o.v. het eerste kwintiel 0,70; p for trend 0,03). De inname van flavanonen
was geassocieerd met een verhoogd risico (HRQ5vsQ1 1,50; p for trend
0,004).
Gelukkig
vermelden de onderzoekers ook welke bronnen van flavonoïden met het
schildklierkankerriscio geassocieerd zijn. De consumptie van orange juice en
grapefruit juice is geassocieerd met een verhoogd risico (HRQ5vsQ1
1,55; p for trend 0,004). De consumptie van thee en andere flavonoïdenrijke
voedingsmiddelen is niet geassocieerd met het risico. Er is alleen een
significante bescherming tegen schildklierkanker door de consumptie van
peulvruchten bij een consumptie van twee of meer porties per week (HRQ5vsQ1
0,38; 95%-bti 0,21-0,68).
Referentie 1. Xiao Q, Park Y, Hollenbeck AR, Kitahara CM. Dietary
flavanoid intake and thyroid cancer risk in the NIH-AARP Diet and Health Study,
Cancer Epidem Biomarkers Prev 2014;epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)