Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Inname flavonoïden en risico schildklierkanker

(0)2014-03-31 14:23   ( Nieuws )

NCI RockvilleIn Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention publiceren onderzoekers van het National Cancer Institute (Rockville, Maryland) vandaag de resultaten van een studie naar het verband tussen de inname van flavonoïden uit de voeding en het risico van schildklierkanker.1 In 1995 en 1996 stuurden onderzoekers van de NIH-AARP Diet and Health Study gezondheids- en voedingsvragenlijsten aan inwoners van zes Amerikaanse staten, in de leeftijd van 50 tot 71 jaar. Ze kregen ruim een half miljoen beantwoorde vragenlijsten terug. De deelnemers worden sindsdien gevolgd. Het nu gepubliceerde artikel heeft betrekking op 234.597 mannen en 198.593 vrouwen. In de loop van de follow-up periode van gemiddeld negen jaar werd bij 586 deelnemers schildklierkanker vastgesteld.

Voor de inname van alle flavonoïden tezamen werd geen verband met het risico van schildklierkanker gevonden. De inname van flavan-3-ols uit de voeding beschermde tegen de ontwikkeling van schildklierkanker (HR voor het vijfde kwintiel t.o.v. het eerste kwintiel 0,70; p for trend 0,03). De inname van flavanonen was geassocieerd met een verhoogd risico (HRQ5vsQ1 1,50; p for trend 0,004).

Gelukkig vermelden de onderzoekers ook welke bronnen van flavonoïden met het schildklierkankerriscio geassocieerd zijn. De consumptie van orange juice en grapefruit juice is geassocieerd met een verhoogd risico (HRQ5vsQ1 1,55; p for trend 0,004). De consumptie van thee en andere flavonoïdenrijke voedingsmiddelen is niet geassocieerd met het risico. Er is alleen een significante bescherming tegen schildklierkanker door de consumptie van peulvruchten bij een consumptie van twee of meer porties per week (HRQ5vsQ1 0,38; 95%-bti 0,21-0,68).

Referentie
1. Xiao Q, Park Y, Hollenbeck AR, Kitahara CM. Dietary flavanoid intake and thyroid cancer risk in the NIH-AARP Diet and Health Study, Cancer Epidem Biomarkers Prev 2014;epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren