Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Inname van vet en cholesterol geassocieerd met het risico van maagcarcinoom

(0)2015-03-20 13:42   ( Nieuws )

Tags

maagcarcinoom  

Dr. Jinfu Hu (Public Health Agency of Canada, Ottawa) en collega’s publiceren vandaag online in Cancer Causes & Control een studie van het verband tussen de inname van specifieke macronutriënten en het risico van maagcarcinoom.1 Deelnemers aan de studie in acht Canadese provincies waren 1181 patiënten met histologisch bevestigd maagcarcinoom en 5039 controlepersonen. De deelnemers gaven informatie over hiun voedingsgewoonten middels een voedselfrequentievragenlijst.

Uit de analyses blijkt dat de inname van totaal-vet, verzadigd vet en cholesterol significant geassocieerd waren met het risico van maagcarcinoom. De ORs voor het hoogste kwartiel versus het laagste kwartiel van deze drie macronutriënten, na correctie voor energie-inname, waren 1,58 (95%-bto 1,13-2,20); 1,86 (95%-bti 1,37-2,52); en 1,75 (95%-bti 1,36-2,25). De inname van voedingsvezel was invers geassocieerd met het risico (p=0,03). De positieve associaties tussen de inname van totaal-vet en verzadigd vet met het risico van maagcarcinoom waren sterker in vrouwen, personen met overgewicht of obesitas, en mensen die ooit gerookt hadden. De inname van verzadigd vet was specifiek geassocieerd met het risico van cardiacarcinoom (OR 3,31; 95%-bti 1,48-7,43).

1.Hu J, La Vecchia C, Negri E et al. Macronutrient intake and stomach cancer. Cancer Causes Control 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren