
Uit de analyses blijkt dat de inname van totaal-vet, verzadigd vet en cholesterol significant geassocieerd waren met het risico van maagcarcinoom. De ORs voor het hoogste kwartiel versus het laagste kwartiel van deze drie macronutriënten, na correctie voor energie-inname, waren 1,58 (95%-bto 1,13-2,20); 1,86 (95%-bti 1,37-2,52); en 1,75 (95%-bti 1,36-2,25). De inname van voedingsvezel was invers geassocieerd met het risico (p=0,03). De positieve associaties tussen de inname van totaal-vet en verzadigd vet met het risico van maagcarcinoom waren sterker in vrouwen, personen met overgewicht of obesitas, en mensen die ooit gerookt hadden. De inname van verzadigd vet was specifiek geassocieerd met het risico van cardiacarcinoom (OR 3,31; 95%-bti 1,48-7,43).
1.Hu J, La Vecchia C, Negri E et al. Macronutrient intake and stomach cancer. Cancer Causes Control 2015; epub ahead of print