Dr. Jinfu Hu
(Public Health Agency of Canada, Ottawa) en collega’s publiceren vandaag online
in Cancer Causes & Control een studie van het verband tussen de inname van specifieke macronutriënten en het
risico van maagcarcinoom.1 Deelnemers aan de studie in acht Canadese
provincies waren 1181 patiënten met histologisch bevestigd maagcarcinoom en
5039 controlepersonen. De deelnemers gaven informatie over hiun
voedingsgewoonten middels een voedselfrequentievragenlijst.
Uit de
analyses blijkt dat de inname van totaal-vet, verzadigd vet en cholesterol
significant geassocieerd waren met het risico van maagcarcinoom. De ORs voor
het hoogste kwartiel versus het laagste kwartiel van deze drie macronutriënten,
na correctie voor energie-inname, waren 1,58 (95%-bto 1,13-2,20); 1,86 (95%-bti
1,37-2,52); en 1,75 (95%-bti 1,36-2,25). De inname van voedingsvezel was invers
geassocieerd met het risico (p=0,03). De positieve associaties tussen de inname
van totaal-vet en verzadigd vet met het risico van maagcarcinoom waren sterker
in vrouwen, personen met overgewicht of obesitas, en mensen die ooit gerookt
hadden. De inname van verzadigd vet was specifiek geassocieerd met het risico
van cardiacarcinoom (OR 3,31; 95%-bti 1,48-7,43).
1.Hu J, La Vecchia C, Negri E et al. Macronutrient
intake and stomach cancer. Cancer Causes
Control 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)