
WHI was een prospectieve studie bij 96.196 postmenopauzale vrouwen die zijn geïncludeerd tussen 1993 en 1998, en voor de nu gepubliceerde analyse zijn gevolgd tot eind juli 2013. De inname van micronutriënten werd bij inclusie in de studie bepaald met een voedselfrequentievragenlijst met additionele vragen naar het gebruik van supplementen. Gedurende de follow-up werd bij 240 vrouwen RCC gediagnostiseerd. Het RCC-risico was niet geassocieerd met de inname van α- of β-caroteen, β-cryptoxantine, luteïne plus zeaxanthine, vitamine C, of vitamine E. Er was wel een tegen RCC beschermend effect van de inname van lycopeen. Het RCC-risico in het hoogste kwartiel van de lycopeeninname was 39% lager dan in het laagste kwartiel (HR 0,69; 95% 0,39-0,97; p=0,015). De belangrijkste bron van lycopeen in de westerse voeding is tomaat.
1.Ho WJ, Simon MS, Yildiz VO et al. Antioxidant micronutrients and the risk of renal cell carcinoma in the Women’s Health Initiative Cohort. Cancer 2014; epub ahead of print