Oxidatieve
stress wordt gezien als een belangrijke factor in de pathogenese van
niercelkanker (RCC). De inname van micronutriënten met antioxidant werking zou
kunnen beschermen tegen de ontwikkeling van RCC. Dr. Cathryn Bock (Karmanos
Cancer Institute, Detroit) en haar collega’s hebben deze hypothese onderzocht
in een analyse van uitkomsten van het Women’s
Health Initiative (WHI). De uitkomsten van de analyse zijn online gepubliceerd in Cancer.1
WHI was een
prospectieve studie bij 96.196 postmenopauzale vrouwen die zijn geïncludeerd
tussen 1993 en 1998, en voor de nu gepubliceerde analyse zijn gevolgd tot eind
juli 2013. De inname van micronutriënten werd bij inclusie in de studie bepaald
met een voedselfrequentievragenlijst met additionele vragen naar het gebruik
van supplementen. Gedurende de follow-up werd bij 240 vrouwen RCC
gediagnostiseerd. Het RCC-risico was niet geassocieerd met de inname van α- of
β-caroteen, β-cryptoxantine, luteïne plus zeaxanthine, vitamine C, of vitamine
E. Er was wel een tegen RCC beschermend effect van de inname van lycopeen. Het
RCC-risico in het hoogste kwartiel van de lycopeeninname was 39% lager dan in
het laagste kwartiel (HR 0,69; 95% 0,39-0,97; p=0,015). De belangrijkste bron van lycopeen in de
westerse voeding is tomaat.
1.Ho WJ, Simon MS, Yildiz VO et al. Antioxidant
micronutrients and the risk of renal cell carcinoma in the Women’s Health Initiative
Cohort. Cancer 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)