Er is weinig
informatie beschikbaar over het verband tussen de inname van foliumzuur uit de
voeding en het risico van verschillende typen mammacarcinoom. Dit schrijven
onderzoekers van de European Prospective
Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) online in het Journal of the National Cancer Institute.1
Nederlandse auteurs van de publicatie zijn dr. Bas Bueno de Mesquita (RIVM) en prof.
Petra Peeters (UMC Utrecht). De publicatie beschrijft de associatie tussen foliumzuur en mammacarcinoom in het EPIC-cohort.
Onder de
EPIC-deelnemers zijn 367.993 vrouwen uit tien Europese landen, die bij inclusie
tussen 35 en 70 jaar oud waren. Gedurende een mediane follow-up van 11,5 jaar
werd bij 11.575 deelneemsters mammacarcinoom gediagnostiseerd. De onderzoekers
zagen een inverse assocatie tussen foliumzuurinname en het mammacarcinoomrisico
(HR voor hoogste versus laagste kwintiel 0,92; 95%-bti 0,83-1,01; p trend =
0,037). Onder premenopauzale vrouwen was de foliumzuurinname invers
geassocieerd met het risico van ER-negatief mammacarcinoom (HRq5-q1 0,66;
95%-bti 0,45-0,96; p trend = 0,042) en het risico van PR-negatief
mammacarcinoom (HRq5-q1 0,70; 95%-bti o,51-0,97; p trend = 0,021).
Er was geen associatie tussen de inname van foliumzuur en het risico van
mammacarcinoom voor postmenopauzale vrouwen. Onder vrouwen met een hoge
alcoholinname (meer dan twaalf consumpties per week) was het risico van
mammacarcinoom in het tertiel met de hoogste foliumzuurinname 14% lager dan in
het tertiel met de laagste inname (HRt3-t1 0,86; 95%-bti 0,75-0,98;
p interactie = 0,035).
De onderzoekers
concluderen dat hogere inname van foliumzuur geassocieerd is met een lager
risico van geslachtshormoon-negatief mammacarcinoom in premenopauzale vrouwen.
1.De Batlle J, Ferrari V, Chajes V et al. Dietary
folate intake and breast cancer risk: European Prospective Investigation into
Cancer and Nutrition. J Natl Cancer Inst 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)