Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Inname van voedingsvezel beïnvloedt de positieve associatie tussen n-3 mov-inname en CRC-risico

(0)2015-06-07 15:00   ( Nieuws )

Dr. Bruno Stricker (Erasmus MC) en collega’s hebben het verband onderzocht tussen de inname van meervoudig onverzadigde vetzuren (mov’s) of verzadigde vetzuren uit de voeding en het risico van colorectaalcarcinoom, en of deze associaties worden beïnvloed door de inname van voedingsvezel. De analyses hebben betrekking op deelnemers van de Rotterdam Study, een prospectieve cohortstudie onder 4967 mannen en vrouwen in de leeftijd van 55 jaar en ouder. De uitkomsten van de analyse zijn online gepubliceerd in het Journal of Nutrition.1

Bij inclusie in de studie gaven de deelnemers informatie over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van een voedselfrequentievragenlijst. Gedurende follow-up van mediaan 14,6 jaar werd bij 222 deelnemers CRC gediagnostiseerd. De inname van verzadigde vetzuren, totaal-mov’s, en n-6 mov’s was niet geassocieerd met het CRC-risico. De inname van n-3 mov’s was geassocieerd met een verhoogd CRC-risico (tertiel 3 versus tertiel 1 HR 1,44; p trend=0,04). Uit analyse van verschillende voedingsbronnen bleek dat alleen inname van n-3 mov’s uit niet-marine bronnen geassocieerd was met het CRC-risico.

Na stratificatie naar inname van voedingsvezel hoger of lager dan de mediane inname bleek dat het CRC-risicoverhogende effect van inname van n-3 mov’s alleen bestond in personen met een inname van voedingsvezel lager dan de mediaan (tertiel 3 versus tertiel 1 HR 1,96; p trend = 0,01). Er was geen associatie in deelnemers met een inname van voedingsvezel gelijk aan of hoger dan de mediaan.

De onderzoekers concluderen dat de studie suggereert dat de inname van n-3 mov’s door 55-plussers geassocieerd is met verhoogd CRC-risico. De risicoverhoging wordt vooral gedreven door andere bronnen dan vis. Er kan een complexe interactie met de inname van voedingsvezel bestaan.

1.Kraja B, Muka T, Ruiter R et al. Dietary fiber intake modifies the positive association between n-3 PUFA intake and colorectal cancer risk in a Caucasian population. J Nutr 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren