Dr. Bruno
Stricker (Erasmus MC) en collega’s hebben het verband onderzocht tussen de
inname van meervoudig onverzadigde vetzuren (mov’s) of verzadigde vetzuren uit
de voeding en het risico van colorectaalcarcinoom, en of deze associaties
worden beïnvloed door de inname van voedingsvezel. De analyses hebben
betrekking op deelnemers van de Rotterdam Study, een prospectieve cohortstudie
onder 4967 mannen en vrouwen in de leeftijd van 55 jaar en ouder. De uitkomsten van de analyse zijn online gepubliceerd in het Journal of Nutrition.1
Bij inclusie
in de studie gaven de deelnemers informatie over hun voedingsgewoonten door het
beantwoorden van een voedselfrequentievragenlijst. Gedurende follow-up van
mediaan 14,6 jaar werd bij 222 deelnemers CRC gediagnostiseerd. De inname van
verzadigde vetzuren, totaal-mov’s, en n-6 mov’s was niet geassocieerd met het CRC-risico.
De inname van n-3 mov’s was geassocieerd met een verhoogd CRC-risico (tertiel 3
versus tertiel 1 HR 1,44; p trend=0,04). Uit analyse van verschillende voedingsbronnen
bleek dat alleen inname van n-3 mov’s uit niet-marine bronnen geassocieerd was
met het CRC-risico.
Na
stratificatie naar inname van voedingsvezel hoger of lager dan de mediane
inname bleek dat het CRC-risicoverhogende effect van inname van n-3 mov’s
alleen bestond in personen met een inname van voedingsvezel lager dan de
mediaan (tertiel 3 versus tertiel 1 HR 1,96; p trend = 0,01). Er was geen
associatie in deelnemers met een inname van voedingsvezel gelijk aan of hoger
dan de mediaan.
De
onderzoekers concluderen dat de studie suggereert dat de inname van n-3 mov’s
door 55-plussers geassocieerd is met verhoogd CRC-risico. De risicoverhoging
wordt vooral gedreven door andere bronnen dan vis. Er kan een complexe
interactie met de inname van voedingsvezel bestaan.
1.Kraja B, Muka T, Ruiter R et al. Dietary fiber
intake modifies the positive association between n-3 PUFA intake and colorectal
cancer risk in a Caucasian population. J Nutr 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)