Chinese
onderzoekers publiceren vandaag online in Cancer
Causes & Control een meta-analyse van prospectieve studies van het verband tussen de inname van n-3
mov’s en het risico van colorectaalcarcinoom.1 Dr. Guo-Chong Chen (Ningbo
Gemeentelijk Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie) en collega’s vonden in de literatuur veertien studies met tezamen
8775 patiënten. De inname van totaal n-3 mov’s was niet geassocieerd met het
CRC-risico (relatief risico 0,99). Dit was ook het geval voor de inname van n-3
visvetzuren (RR 1,00).
Er was wel
een trend van bescherming tegen proximaal coloncarcinoom: voor de inname van totaal
n-3 mov’s was het RR 0,83 (95%-bti 0,66-1,05), en voor de inname van n-3
visvetzuren was het RR 0,81 (95%-bti 0,59-1,10). En er was een significant verhoogd risico van
distaal coloncarcinoom: voor de inname van totaal n-3 mov’s was het RR 1,26
(95%-bti 1,06-1,50), en voor de inname van n-3 visvetzuren was het RR 1,38
(95%-bti 1,11-1,71). De subsite
heterogeniteit binnen colorectaalcarcinoom dient nader te worden onderzocht,
aldus de auteurs.
1.Chen G-C, Qin L-Q, Lu D-B et al. N-3
polyunsaturated fatty acids intake and risk of colorectal cancer: meta-analysis
of prospective studies. Cancer Causes Control 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)