Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Invloed van inname van n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren op CRC-risico

(0)2014-11-22 13:38   ( Nieuws )

Dr. Guo-Chong ChenChinese onderzoekers publiceren vandaag online in Cancer Causes & Control een meta-analyse van prospectieve studies van het verband tussen de inname van n-3 mov’s en het risico van colorectaalcarcinoom.1 Dr. Guo-Chong Chen (Ningbo Gemeentelijk Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie) en collega’s vonden in de literatuur veertien studies met tezamen 8775 patiënten. De inname van totaal n-3 mov’s was niet geassocieerd met het CRC-risico (relatief risico 0,99). Dit was ook het geval voor de inname van n-3 visvetzuren (RR 1,00).

Er was wel een trend van bescherming tegen proximaal coloncarcinoom: voor de inname van totaal n-3 mov’s was het RR 0,83 (95%-bti 0,66-1,05), en voor de inname van n-3 visvetzuren was het RR 0,81 (95%-bti 0,59-1,10). En er was een significant verhoogd risico van distaal coloncarcinoom: voor de inname van totaal n-3 mov’s was het RR 1,26 (95%-bti 1,06-1,50), en voor de inname van n-3 visvetzuren was het RR 1,38 (95%-bti 1,11-1,71). De subsite heterogeniteit binnen colorectaalcarcinoom dient nader te worden onderzocht, aldus de auteurs.

1.Chen G-C, Qin L-Q, Lu D-B et al. N-3 polyunsaturated fatty acids intake and risk of colorectal cancer: meta-analysis of prospective studies. Cancer Causes Control 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren