Er zijn
aanwijzingen dat een hoge inname van omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren uit
vis remmend werkt op kankerpromotie en –progressie. Aan de andere kant kan vis
verontreinigd zijn met potentieel carcinogene verbindingen. In een studie die vandaag online wordt gepubliceerd in Cancer Causes and Control is de kankerincidentie onderzocht bij
Finse beroepsvissers en hun vrouwen, die worden verondersteld veel vis te eten,
gedeeltelijk uit de verontreinigde Baltische Zee.1
Dr. Anu
Turunen en collega’s identificeerden alle Finse beroepsvissers (n=6410) uit het Professioneel
Vissersregister en hun vrouwen (n=4260) uit het Nationaal Bevolkings
Informatiesysteem. Gegevens over de kankerincidentie in dit cohort tot 2011
betrokken ze van de Finse Kankerregistratie. Ze berekenden Standardized Incidence Ratios op basis van de incidentie in
Finland.
De totale
kankerincidentie onder Finse vissers en hun vrouwen verschilt niet van die onder
de algemene bevolking van Finland. De mannen hebben een verhoogde incidentie
van lipkanker (SIR 2,17; 95%-bti 1,26-3,47) en testiskanker (2,51; 1,15-4,75),
en een verlaagde incidentie van colonkanker (0,72;0,52-0,98).
De waargenomen verhoogde indicentie van
lipkanker is eerder gerapporteerd voor mensen die buitenshuis werken. De
verlaagde incidentie van colonkanker kan wellicht worden verklaard uit de zware
fysieke arbeid van de vissers. De onderzoekers kunnen niet uitsluiten dat de
verhoogde incidentie van testiskanker samenhangt met langdurige blootstelling
aan contaminanten uit de omgeving.
1.Turunen AW, Suominen AL, Kiviranta H et al.
Cancer incidence in a cohort with high fish consumption. Cancer Causes Control
2014;epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)