Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Kankerincidentie in een cohort met hoge visconsumptie

(0)2014-09-11 15:22   ( Nieuws )

Er zijn aanwijzingen dat een hoge inname van omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren uit vis remmend werkt op kankerpromotie en –progressie. Aan de andere kant kan vis verontreinigd zijn met potentieel carcinogene verbindingen. In een studie die vandaag online wordt gepubliceerd in Cancer Causes and Control is de kankerincidentie onderzocht bij Finse beroepsvissers en hun vrouwen, die worden verondersteld veel vis te eten, gedeeltelijk uit de verontreinigde Baltische Zee.1

Dr. Anu Turunen en collega’s identificeerden alle Finse beroepsvissers (n=6410) uit het Professioneel Vissersregister en hun vrouwen (n=4260) uit het Nationaal Bevolkings Informatiesysteem. Gegevens over de kankerincidentie in dit cohort tot 2011 betrokken ze van de Finse Kankerregistratie. Ze berekenden Standardized Incidence Ratios op basis van de incidentie in Finland.

De totale kankerincidentie onder Finse vissers en hun vrouwen verschilt niet van die onder de algemene bevolking van Finland. De mannen hebben een verhoogde incidentie van lipkanker (SIR 2,17; 95%-bti 1,26-3,47) en testiskanker (2,51; 1,15-4,75), en een verlaagde incidentie van colonkanker (0,72;0,52-0,98).

De waargenomen verhoogde indicentie van lipkanker is eerder gerapporteerd voor mensen die buitenshuis werken. De verlaagde incidentie van colonkanker kan wellicht worden verklaard uit de zware fysieke arbeid van de vissers. De onderzoekers kunnen niet uitsluiten dat de verhoogde incidentie van testiskanker samenhangt met langdurige blootstelling aan contaminanten uit de omgeving.

1.Turunen AW, Suominen AL, Kiviranta H et al. Cancer incidence in a cohort with high fish consumption. Cancer Causes Control 2014;epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren