Dr. Nirmala
Bhoo-Pathy (Julius Centrum UMC Utrecht; tegenwoordig Universiteit van Maleisië) en collega’s publiceren online in Breast Cancer Research een studie van de associatie tussen consumptie van koffie en thee en het risico van
mammacarcinoom.1 De studie is uitgevoerd in het cohort van de European Prospective Investigation into
Cancer and Nutrition (EPIC). Bij inclusie in de studie tussen 1992 en 2000
beantwoordden 335.060 vrouwen een vragenlijst over hun voedingsgewoonten,
waaronder de koffie- en theeconsumptie. Tijdens de follow-up tot 2010 (mediaan elf
jaar) werden in het cohort 1064 premenopauzale en 9134 postmenopauzale
mammacarcinomen gediagnostiseerd.
De
consumptie van gecaffeïneerde koffie bij inclusie in de studie was geassocieerd
met een verlaagd risico van postmenopauzaal mammacarcinoom (HR voor hoge versus
lage consumptie 0,90; p trend= 0,029). Er was geen significante
effectmodificatie door hormoonreceptorstatus (p=0,711), maar de lineaire trend
voor lager risico met toenemende consumptie van gecaffeïneerde koffie was het
meest duidelijk voor ER- en PR-negatief postmenopauzaal mammacarcinoom
(p=0,008). Voor elke toename van de inname van gecaffeïneerde koffie met 100 ml
per dag nam het risico van ER-/PR-negatief postmenopauzaal mammacarcinoom af
met 4% (HR 0,96; 95%-bti 0,93-1,00).
Niet-gebruikers
van gedecaffeïneerde koffie hadden een lager risico van postmenopauzaal
mammacarcinoom dan vrouwen die weinig gedecaffeïneerde koffie consumeerden (HR
0,89; 95%-bti 0,80-0,99), zonder aanwijzingen voor een dosis-effect relatie (p
trend 0,128). Exclusief-gedecaffeïneerde koffieconsumptie, vergeleken met enige
consumptie van gedecaffeïneerde koffie en lage consumptie van gecaffeïneerde
koffie (HR 0,97; 95%-bti 0,82-1,14) of geheel geen koffieconsumptie (HR 0,96;
95%-bti 0,82-1,14) was niet geassocieerd met het risico van postmenopauzaal
mammacarcinoom.
Consumptie
van gecaffeïneerde en gedecaffeïneerde koffie was niet geassocieerd met het
risico van premenopauzaal mammacarcinoom. Consumptie van thee was niet
geassocieerd met het risico van pre- of postmenopauzaal mammacarcinoom.
De
onderzoekers concluderen dat hogere consumptie van gecaffeïneerde koffie
geassocieerd kan zijn met verlaging van het risico van postmenopauzaal
mammacarcinoom, en dat consumptie van gedecaffeïneerde koffie en thee niet
geassocieerd zijn met het risico van mammacarcinoom.
1.Bhoo-Pathy N, Peeters PHM, Uiterwaal CSPM et al.
Coffee and tea consumption and risk of pre- and postmenopausal breast cancer in
the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort
study. Breast Cancer Res 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)