Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Koffie- en theeconsumptie en risico van mammacarcinoom

(0)2015-02-01 13:37   ( Nieuws )

Tags

EPIC  koffie  mammacarcinoom  thee  

Dr. Nirmala Bhoo-PathyDr. Nirmala Bhoo-Pathy (Julius Centrum UMC Utrecht; tegenwoordig Universiteit van Maleisië) en collega’s publiceren online in Breast Cancer Research een studie van de associatie tussen consumptie van koffie en thee en het risico van mammacarcinoom.1 De studie is uitgevoerd in het cohort van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Bij inclusie in de studie tussen 1992 en 2000 beantwoordden 335.060 vrouwen een vragenlijst over hun voedingsgewoonten, waaronder de koffie- en theeconsumptie. Tijdens de follow-up tot 2010 (mediaan elf jaar) werden in het cohort 1064 premenopauzale en 9134 postmenopauzale mammacarcinomen gediagnostiseerd.

De consumptie van gecaffeïneerde koffie bij inclusie in de studie was geassocieerd met een verlaagd risico van postmenopauzaal mammacarcinoom (HR voor hoge versus lage consumptie 0,90; p trend= 0,029). Er was geen significante effectmodificatie door hormoonreceptorstatus (p=0,711), maar de lineaire trend voor lager risico met toenemende consumptie van gecaffeïneerde koffie was het meest duidelijk voor ER- en PR-negatief postmenopauzaal mammacarcinoom (p=0,008). Voor elke toename van de inname van gecaffeïneerde koffie met 100 ml per dag nam het risico van ER-/PR-negatief postmenopauzaal mammacarcinoom af met 4% (HR 0,96; 95%-bti 0,93-1,00).

Niet-gebruikers van gedecaffeïneerde koffie hadden een lager risico van postmenopauzaal mammacarcinoom dan vrouwen die weinig gedecaffeïneerde koffie consumeerden (HR 0,89; 95%-bti 0,80-0,99), zonder aanwijzingen voor een dosis-effect relatie (p trend 0,128). Exclusief-gedecaffeïneerde koffieconsumptie, vergeleken met enige consumptie van gedecaffeïneerde koffie en lage consumptie van gecaffeïneerde koffie (HR 0,97; 95%-bti 0,82-1,14) of geheel geen koffieconsumptie (HR 0,96; 95%-bti 0,82-1,14) was niet geassocieerd met het risico van postmenopauzaal mammacarcinoom.

Consumptie van gecaffeïneerde en gedecaffeïneerde koffie was niet geassocieerd met het risico van premenopauzaal mammacarcinoom. Consumptie van thee was niet geassocieerd met het risico van pre- of postmenopauzaal mammacarcinoom.

De onderzoekers concluderen dat hogere consumptie van gecaffeïneerde koffie geassocieerd kan zijn met verlaging van het risico van postmenopauzaal mammacarcinoom, en dat consumptie van gedecaffeïneerde koffie en thee niet geassocieerd zijn met het risico van mammacarcinoom.

1.Bhoo-Pathy N, Peeters PHM, Uiterwaal CSPM et al. Coffee and tea consumption and risk of pre- and postmenopausal breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort study. Breast Cancer Res 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren