
Gedurende een mediane follow-up van 16,6 jaar werd bij 498 deelnemers HCC vastgesteld. Hoge niveaus van gebruikelijke koffieconsumptie waren geassocieerd met verlaagd risico van HCC (p for trend <0,0001). Vergeleken met deelnemers die per week zes of minder koppen koffie dronken was het HCC-risico bij gebruikers van 1 tot 3 koppen per dag verlaagd met 29% (RR 0,71; 95%-betrouwbaarheidsinterval 0,60-0,86), en bij gebruikers van 4 of meer koppen koffie per dag met 42% (RR 0,58; 95%bti 0,36-0,92). Het inverse verband tussen de koffieconsumptie en het HCC-risico was onafhankelijk van etniciteit, geslacht, BMI, rookgedrag, alcoholgebruik of diabetes. Onder de deelnemers van wie HBV en HCV serologische gegevens bekend waren was de koffieconsumptie niet geassocieerd met de infectiestatus (p=0,63).
Referentie
1. Setiawan VW, Wilkens LK, Hernandez BY et al. Coffee intake reduces hepatocellular carcinoma risk: The Multiethnic Cohort. AACR 2014; abstr. LB-281