‘Koffie
drinken beschermt tegen het ontwikkelen van hepatocellulair carcinoom’,
concludeert dr. Wendy Setiawan uit de studie waarvan ze de resultaten vandaag
presenteert op het AACR-congres in San Diego.1 ‘Dit verband is al gevonden in eerdere epidemiologische studies, maar wij hebben het verband nu
getest in een groot multi-etnisch cohort.’ De studie is een prospectieve
analyse naar het verband tussen de koffieconsumptie en het risico van HCC met
een follow-up van 18 jaar. Het Multiethnic
Cohort bestond uit 179.890 mannen en vrouwen in Hawaii: zwarte Amerikanen,
Hawaiianen, Japans-Amerikanen, Latino’s en blanke Amerikanen. De
koffieconsumptie van de deelnemers werd bepaald tussen 1993 en 1996.
Gedurende
een mediane follow-up van 16,6 jaar werd bij 498 deelnemers HCC vastgesteld.
Hoge niveaus van gebruikelijke koffieconsumptie waren geassocieerd met verlaagd
risico van HCC (p for trend
<0,0001). Vergeleken met deelnemers die per week zes of minder koppen koffie
dronken was het HCC-risico bij gebruikers van 1 tot 3 koppen per dag verlaagd
met 29% (RR 0,71; 95%-betrouwbaarheidsinterval 0,60-0,86), en bij gebruikers
van 4 of meer koppen koffie per dag met 42% (RR 0,58; 95%bti 0,36-0,92). Het
inverse verband tussen de koffieconsumptie en het HCC-risico was onafhankelijk
van etniciteit, geslacht, BMI, rookgedrag, alcoholgebruik of diabetes. Onder de
deelnemers van wie HBV en HCV serologische gegevens bekend waren was de
koffieconsumptie niet geassocieerd met de infectiestatus (p=0,63).
Referentie 1. Setiawan VW, Wilkens LK, Hernandez BY et al.
Coffee intake reduces hepatocellular carcinoma risk: The Multiethnic Cohort.
AACR 2014; abstr. LB-281
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)