Het is
bekend dat caffeïne chemopreventieve eigenschappen heeft. In sommige studies is
een inverse associatie gezien tussen koffieconsumptie en het risico van
hepatocellulair carcinoom (HCC). Het verband tussen koffieconsumptie en
intrahepatisch cholangiocarcinoom (ICC) is niet onderzocht. Dr. Jessica Petrick
(National Cancer Institute, Bethesda MD) en collega’s hebben hebben het verband
tussen koffieconsumptie en HCC en ICC onderzocht in het Liver Cancer Pooling
Project, een consortium van negen cohortstudies in de Verenigde Staten. De uitkomsten worden vandaag online gepubliceerd in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.1
De
cohortstudie hebben tezamen 1.212.893 deelnemers. Tijdens de follow-up werd in 860
deelnemers HCC en in 260 deelnemers ICC gediagnostiseerd. Hogere
koffieconsumptie was geassocieerd met lager risico van HCC (HR voor meer dan
drie versus nul koppen per dag 0,73; p trend <0,0001). Er was een sterkere
inverse associatie tussen koffieconsumptie en het risico van HCC in vrouwen dan
in mannen (HR voor meer dan drie versus nul koppen per dag 0,46 in vrouwen en
0,93 in mannen). Er was geen signficante associatie tussen consumptie van gedecaffeïneerde
koffie en het risico van HCC. Er was geen relatie tussen koffieconsumptie en
het risico van ICC.
De
onderzoekers concluderen dat consumptie van caffeïne-bevattende koffie in een
populatie in de Verenigde Staten geassocieerd is met verlaag risico van HCC.
1.Petrick JL, Freedman ND, Graubard BI et al.
Coffee consumption and risk of hepatocellular carcinoma and intrahepatic
cholangiocarcinoma by seks: The Liver Cancer Pooling Project. Cancer Epidemiol
Biomarkers Prev 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)