Koffie bevat
een groot aantal bioactieve componenten. Er zijn inconsistente epidemiologische
aanwijzingen voor een inverse associatie van koffiegebruik met het risico van
melanoom, schrijven dr. Erikka Loftfield (National Cancer Institute, Rockville
MD) en collega’s online in het Journal of
the National Cancer Institute.1 In de publicatie rapporteren ze uitkomsten
uitkomsten van de prospectieve NIH-AARP Diet and Health Study. Bij inclusie in
de studie gaven de 447.357 non-Hispanic white deelnemers middels een voedselfrequentievragenlijst
informatie over onder meer hun koffiegebruik.
Tijdens
mediaan 10,5 jaar follow-up (4.329.044 persoonsjaren) werd maligne melanoom
vastgesteld bij 2904 deelnemers. De deelnemers die per dag vier of meer koppen
koffie met caffeïne dronken hadden een significant lager risico van maligne
melanoom dan deelnemers die minder koffie dronken (HR 0,75; p trend 0,01). Er
was geen signficante associatie tussen het drinken van gedecaffeïneerde koffie
en het melanoomrisico (p trend 0,55).
De
onderzoekers concluderen dat hogere koffieconsumptie geassocieerd was met een
bescheiden afname van het risico van melanoom. Er is wel iets af te dingen op
deze conclusie, vindt Medpage Today-analyticus Perry Wilson.
1.Loftfield A, Freedman ND, Graubard BI et al. Coffee
drinking and cutaneous melanoma risk in the NIH-AARP Diet and Health Study. J
Natl Cancer Inst 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)