
In het model vergeleken de onderzoekers drie strategieën voor follow-up van cohorten van patiënten in de leeftijd van 55 jaar: routinematige follow-up zonder beeldvorming, routinematige follow-up met tweejaarlijkse CT-scans gedurende twee jaar, en routinematige follow-up met tweejaarlijkse PET/CT gedurende twee jaar. Toevoeging van de beeldvorming leidde tot slechts een geringe overlevingswinst: 0,03 levensjaren met CT en 0,04 levensjaren met PET/CT. Het profijt van toevoeging van de beeldvorming bleef gering na correctie voor kwaliteit van leven: 0,020 QALYs voor CT en 0,025 QALYs voor PET/CT. De beeldvormende surveillance ging in het model gepaard met aanzienlijke kosten: de incrementale kosteneffectiviteitsratios vergeleken met alleen klinische follow-up waren $164.960 per QALY voor CT en $ 168.750 per QALY voor PET/CT.
De onderzoekers concluderen dat gebruik van beeldvorming bij de follow-up van asymptomatische DLBCL-patiënten in remissie weinig klinisch profijt oplevert bij substantiële kosten.
1.Huntington SF, Svoboda J, Doshi JA. Cost-effectiveness analysis of routine surveillance imaging of patients with diffuse large B-cell lymphoma in first remission. J Clin Oncol 2015; epub ahead of print