Overlevers
van kanker hebben een verhoogd risico van morbiditeit. Een slechte kwaliteit
van de voeding kan dit risico verder verhogen. Dr. Fang Fang Zhang (Tufts
University, Boston) en collega’s hebben de adherentie van overlevers van kanker
in de Verenigde Staten aan de voedingrichtlijnen onderzocht. De uitkomsten van de studie worden vandaag online gepubliceerd in Cancer.1 De onderzoekers
evalueerden de voedselinname en voedingskwaliteit van deelnemers aan het National Health and Nutrition Examination
Survey (1999-2010). Van de deelnemers waren er 1533 overlevers van kanker.
De onderzoekers selecteerden uit de deelnemers 3075 voor leeftijd, geslacht, en
ras gematchte controlepersonen zonder geschiedenis van kanker.
Op de Healthy Eating Index scoorden de
overlevers van kanker significant lager (47,2±0,5) dan de controlepersonen (48,3±0,4;
p=0,03). De overlevers van kanker hadden een significant slechtere score voor
lege calorieën (13,6 versus 14,4; p=0,001), overeenkomend met slechtere
adherentie aan de aanbeveling vor de inname van vaste vetten, alcohol, en
toegevoegde suikers. Overlevers van kanker hadden een significant lagere inname
van voedingsvezel (15,0 versus 15,9 g per dag; p=0,02). In de overlevers van kanker
bedroeg de gemiddelde dagelijkse inname 31% van de aanbeveling voor vitamine D,
47% voor vitamine E, 55% voor kalium, 60% voor voedingsvezel, 73% voor calcium,
112% voor verzadigd vet, en 133% voor natrium.
De
onderzoekers concluderen dat overlevers van kanker (in de Verenigde Staten) een
slechte adherentie vertonen aan de voedingsrichtlijnen, en dat hun
innamepatronen voor lege calorieën en voedingsvezel slechter zijn dan die in de
algemene bevolking.
1.Zhang FF, Liu S, John EM et al. Diet quality of
cancer survivors and noncancer individuals: Results from a national survey.
Cancer 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)