Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Kwantificeren van circulerend tumor DNA bij NSCLC

(0)2014-04-07 12:08   ( Nieuws )

Tags

CAPP-Seq  

Dr. Aaron NewmanAaron Newman (Stanford University) en collega’s publiceerden gisteren in Nature Medicine de resultaten van een studie naar het kwantitatief bepalen van circulerend tumor DNA (ctDNA) bij patiënten met NSCLC.1 Ze omschrijven hun techniek als een ‘ultrasensitive method with broad patient coverage.’ In hun studie bij meer dan 400 NSCLC-patiënten implementeerden ze cancer personalized profiling by deep sequencing (CAPP-Seq) voor het opsporen van meerdere klassen somatische veranderingen in meer dan 95% van de tumoren.

Met hun methode detecteerden ze ctDNA in 100% van de patiënten met stadium II, III en IV NSCLC, en in 50% van de patiënten met stadium I NSCLC. De hoeveelheid gevonden ctDNA was gecorreleerd met tumorvolumes van de patiënten in de loop van de behandeling. CAPP-Seq zou geschikt kunnen zijn voor het vroeger monitoren van respons dan radiografische benaderingen. ‘We envision that CAPP-Seq could be routinely applied clinically to detect and monitor diverse malignancies, thus facilitating personalized cancer therapy’, aldus de onderzoekers.

Referentie
1. Newman AM. Bratman SV, To J et al. An ultrasensitive method for quantitating circulating tumor DNA with broad patient coverage. Nature Med 2014; epub ahead of print.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren