Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

MMR- en BRAF-mutatiestatus in mCRC-patiënten

(0)2014-08-20 14:17   ( Nieuws )

Dr. Miriam KoopmanDe prevalentie van deficiënte mismatch repair (dMMR)-status en BRAF-mutaties (BRAFMT) in mCRC-patiënten is laag. Beide biomarkers zijn geassocieerd met een slechte prognose. De slechte prognose van dMMR wordt gedreven door de BRAFMT-status. Zo luiden de conclusies uit een Nederlands-Britse studie die online is gepubliceerd in Clinical Cancer Research.1 Corresponderend auteur van de publicatie is dr. Miriam Koopman (UMC Utrecht).

De onderzoekers voerden een pooled analysis uit van primaire tumoren van 3063 deelnemers aan vier fase 3-studies van de eerstelijns behandeling van mCRC (CAIRO, CAIRO2, COIN en FOCUS). Van de tumoren vertoonde 5,0% dMMR en 8,2% een BRAFMT. BRAFMT werd gezien in 34,6% van de patiënten met dMMR, versus 6,8% van de patiënten met proficiënte MMR-tumoren (p<0,001). De mediane PFS (HR 1,33) en OS (HR 1,35) waren significant slechter voor patiënten met dMMR- dan voor patiënten met pMMR-tumoren. De mediane PFS (HR 1,34) en OS (HR 1,91) waren ook significant slechter voor patiënten met BRAFMT- dan voor patiënten met BRAF wild-type tumoren.

Binnen de groep patiënten met pMMR, maar niet binnen de groep patiënten met dMMR, waren PFS en OS significant slechter voor patiënten met BRAFTM vergeleken met BRAF wild-type. Er was geen verband tussen klinische uitkomsten en MMR-status binnen de BRAFMT- en BRAF wild-type groepen.

1.Venderbosch S, Nagtegaal ID, Maughan TS. Mismatch repair status and BRAF mutation status in metastatic colorectal cancer patients: a pooled analysis of the CAIRO, CAIRO2, COIN and FOCUS studies. Clin Cancer Res 2014;epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren