Een vetrijk
voedingspatroon kan de groei van tumoren in de darm bevorderen door
veranderingen te veroorzaken in de samenstelling van de darmflora. Zo luidt de
conclusie uit een studie bij muizen met een genetische predispositie voor darmkanker, die
vandaag wordt gepubliceerd in Nature.1
Dr. Melek Arkan (Technische Universität München) en collega’s schrijven dat
obesitas en vetrijke voeding beide geassocieerd zijn met de ontwikkeling van
darmkanker. In de nu gepubliceerde studie laten ze zien dat het
darmkanker-bevorderende effect van de vetrijke voeding onafhankelijk is van het
effect van obesitas.
Bij muizen met de G12Dint-variant van het KRAS-gen (een variant die ook frequent
bij menselijke kanker wordt gezien) leidde een vetrijk voer tot verschuiving in
de samenstelling van de darm-microbiota, hetgeen geassocieerd was met
verzwakking van de immuunreactie tegen de tumorgroei. Behandeling met
antibiotica of met butyraat leidde tot vermindering van de tumorprogressie. De
resultaten onderstrepen die complexe interacties tussen voeding,
darmmicrobiota, de immuunrespons en kanker, aldus de auteurs.
1.Schulz MD, Atay C, Heringer J et al.
High-fat-diet-mediated dysbiosis promotes intestinal carcinogenesis
independently of obesity. Nature 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)