Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Mediterrane voeding en risico van mammacarcinoom in vrouwen met hoog cardiovasculair risico

(0)2015-09-14 12:23   ( Nieuws )

Prof. Miguel Martinez-GomezDe PREDIMED-studie is een gerandomiseerde enkelblinde studie in Spaanse huisartsenpraktijken. Tussen 2003 en 2010 werden 4282 vrouwen in de leeftijd van zestig tot tachtig jaar met een hoog cardiovasculair risico gerandomiseerd naar Mediterrane voeding gesuppleerd met olijfolie (n=1476), Mediterrane voeding gesuppleerd met gemengde noten (n=1285), of controle (advies om voedingsvet te verminderen, n=1391). Mammacarcinoom was een geprespecificeerd secundair PREDIMED-eindpunt onder deelneemsters zonder voorafgaande geschiedenis van mammacarcinoom (n=4152). Prof. Miguel Martinez-Gonzalez (Universiteit van Navarra, Pamplona) en collega’s publiceren vandaag online in JAMA Internal Medicine uitkomsten voor dit eindpunt.1

De deelneemsters waren gemiddeld 67,7 jaar oud, de gemiddelde body mass index was 30,4 kg/m2, en minder dan 3% gebruikte hormoontherapie. Tijdens de follow-up van mediaan 4,8 jaar werd mammacarcinoom vastgesteld in 35 deelneemsters. De incidentie van mammacarcinoom was 1,1 per duizend persoonsjaren in de groep met Mediterrane voeding plus olijfolie; 1,8 per duizend persoonsjaren in de groep met Mediterrane voeding plus noten; en 2,9 per duizend persoonjaren in de controlegroep. In multivariate analyse waren de HRs versus de controlegroep 0,32 (95%-bti 0,13-0,79) voor de Mediterrane voeding plus olijfolie en 0,59 (95%-bti 0,26-1,35) voor de Mediterrane voeding plus noten.

Dr. Mitchell KatzDe onderzoekers noemen als beperking van de studie dat mammacarcinoom een secundair eindpunt was, en dat er slechts weinig mammacarcinoomgevallen waren. Ze concluderen dat de studie suggereert dat Mediterrane voeding gesuppleerd met olijfolie een gunstig effect heeft op de primaire preventie van mammacarcinoom. In een begeleidend redactioneel commentaar stelt JAMA Internal Medicine deputy editor dr. Mitchell Katz: ’Of course, no study is perfect. Still, consumption of a Mediterrenean diet, which is based on plant foods, fish, and extra virgin olive oil, is known to reduce the risk of cardiovascular disease and is safe. It may also prevent breast cancer.’


1.Toledo E, Salas-Salvadó J, Donat-Vargas C et al. Mediterranean diet and invasive breast cancer risk among women at high cardiovascular risk in the PREDIMED trial. A randomized clinical trial. JAMA Intern Med 2015; epub ahead of print


Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren