Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Meta-analyse van associatie van gedrag voor diagnose en mortaliteit van slokdarmcarcinoom

(0)2015-07-27 12:09   ( Nieuws )

Tags

EAC  ESCC  

Prof. David WhitemanDe meeste patiënten met slokdarmcarcinoom zullen aan de ziekte overlijden. Het is niet bekend of de overleving wordt beïnvloed door premorbide gedrag, schrijven prof. David Whiteman (Queensland Insitute of Medical Research, Brisbane) en collega’s in een publicatie die online in is Cancer Causes & Control.1 In de publicatie presenteren ze uitkomsten van een meta-analyse van studies van de associatie tussen gedrag voor de diagnose van slokdarm squameus celcarcinoom (ESCC) of adenocarcinoom (EAC) en de mortaliteit.

De auteurs vonden in de literatuur twaalf studies die aan de inclusiecriteria voldeden. Tussen de studies was er aanzienlijke variatie in locatie, correctie voor overige risicofactoren, en uitkomsten. Uit de meta-analyse blijkt dat voor ESCC roken voor de diagnose geassocieerd was met een 1,19 maal verhoogd risico van ESCC-mortaliteit (95%-bti 1,04-1,36); en alcoholgebruik met een 1,36 maal verhoogd risico (95%-bti 1,15-1,61). Deze factoren waren niet geassocieerd met EAC-mortaliteit. Voor zowel ESCC als EAC was een hoge prediagnose BMI geassocieerd met verlaagde mortaliteit, hoewel er significant heterogeniteit was tussen de studies. Voor ESCC was de HR voor mortaliteit bij BMI hoger versus lager dan 25 kg/m2 0,80 (95%-bti 0,67-0,95), voor EAC was de HR voor mortaliteit bij BMI hoger versus lager dan 25 kg/m2 0,80 (95%-bti 0,68-0,95).

De onderzoekers concluderen dat roken, alcoholgebruik en BMI modificeerbare prediagnose risicofactoren zijn met een carry-over effect op de mortaliteit van ESCC en EAC.

1.Fahey PP, Maillitt K-A, Astell-Burt T et al.Impact of pre-diagnosis behaviour on risk of death from esophageal cancer: a systematic review and meta-analysis. Cancer Causes Control 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren