Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Methylering CHFR-promoter is geassocieerd met een slechte prognose bij stadium II MSS CRC

(0)2014-06-13 14:16   ( Nieuws )

Dr. Manon van EngelandCHFR –promoter CpG island methylering, geassocieerd met microsatelliet-instabiliteit, komt frequent voor in microsatelliet-stabiele colorectaalkanker, en is geassocieerd met een slechte prognose bij stadium II MSS BRAF-wild type CRC. Zo luidt de conclusie uit een analyse die vandaag online gepubliceerd wordt in Clinical Cancer Research.1 Corresponderend auteur van de publicatie is dr. Manon van Engeland (GROW, Maastricht). De meerderheid van de stadium II CRC-patiënten in Europa krijgen geen adjuvante chemotherapie, ondanks het besef dat een subgroep met een slechte prognose mogelijk baat zou kunnen hebben bij chemotherapie. De nu gepubliceerde studie draagt bij aan de identificatie van deze subgroep patiënten aan de hand van hun CpG island methylator phenotype (CIMP).

De onderzoekers analyseerden CRC-materiaal van patiënten die hadden deelgenomen aan twee klinische studies in 1979 en 1981. In 173 CRCs bepaalden ze de promotermethylering van 19 tumor suppressor en DNA repair genen, CIMP, MSI, exon 15 V600E BRAF mutatie, en KRAS codon 12 en 13 mutaties. Hiërarchische clustering van de methyleringsstatus van de 19 genen leidde tot de identificatie van drie subgroepen, bestaande uit respectievelijk 57%, 25% en 18% van de CRCs. Deze derde subgroep had de hoogste (p<0,01) methyleringsindex (0,69) en was sterk geassocieerd met CIMP (p<0,01). In subgroep-analyses voor tumorstadium, MSI, en BRAF-status werden geen verschillen tussen de clusters gezien in overleving, en ook niet tussen CIMP- en niet-CIMP CRCs. Bij afzonderlijke analyse van de genen bleek dat methylering van de CHFR-promoter geassocieerd was met een slechte prognose (HR 3,89; p<0,01; n=66 in de eerste studie en HR 2,11; p=0,068; n=136 in de tweede studie) bij stadium II MSS BRAF-wt CRCs.

1. Cleven AHG, Derks S, Draht MXG et al. CHFR promoter methylation indicates poor prognosis in stage II microsatellite stable colorectal cancer. Clin Cancer Res 2014;20:3261-3271

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren