Dr. Carol
Fabian (University of Kansas) en collega’s publiceren vandaag online in Breast Cancer Research een overzicht van studies van omega 3-vetzuren voor de preventie van
mammacarcinoom.1 In sommige maar niet alle patiënt-controlestudies
en cohortstudies is gezien dat vrouwen met een hoge inname-ratio van (omega 3) EPA
en DHA versus (omega 6) arachidonzuur een verlaagd risico van mammacarcinoom
hebben. Tot de mechanismen die een tegen mammacarcinoom beschermend effect van
omega 3-vetzuren kunnen verklaren behoren verlaging van de niveaus van
pro-inflammatoire lipiden, remming van de productie van nuclear factor-kB-induced cytokines, en verminderde
GFR-signalering. Primaire preventiestudies met als eindpunten risicobiomarkers
of mammacarcinoom zijn onderweg.
Er zijn ook
aanwijzingen voor een rol van EPA en DHA
voor de preventie of verlichting van symptomen na de diagnose
mammacarcinoom. Tot deze symptomen behoren cardiale en cognitieve dysfunctie en
chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie.
1.Fabian CJ, Kimler BF, Hursting SD. Omega-3 fatty
acids for breast cancer prevention and survivorship. Breast Cancer Res 2015;
epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)