Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Omega 3-vetzuren voor preventie van mammacarcinoom

(0)2015-05-04 13:03   ( Nieuws )

Tags

DHA  EPA  mammacarcinoom  

Dr. Carol FabianDr. Carol Fabian (University of Kansas) en collega’s publiceren vandaag online in Breast Cancer Research een overzicht van studies van omega 3-vetzuren voor de preventie van mammacarcinoom.1 In sommige maar niet alle patiënt-controlestudies en cohortstudies is gezien dat vrouwen met een hoge inname-ratio van (omega 3) EPA en DHA versus (omega 6) arachidonzuur een verlaagd risico van mammacarcinoom hebben. Tot de mechanismen die een tegen mammacarcinoom beschermend effect van omega 3-vetzuren kunnen verklaren behoren verlaging van de niveaus van pro-inflammatoire lipiden, remming van de productie van nuclear factor-kB-induced cytokines, en verminderde GFR-signalering. Primaire preventiestudies met als eindpunten risicobiomarkers of mammacarcinoom zijn onderweg.

Er zijn ook aanwijzingen voor een rol van EPA en DHA voor de preventie of verlichting van symptomen na de diagnose mammacarcinoom. Tot deze symptomen behoren cardiale en cognitieve dysfunctie en chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie.

1.Fabian CJ, Kimler BF, Hursting SD. Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship. Breast Cancer Res 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren