De onderzoekers zochten in hun eigen files en in de literatuur gegevens over pathologisch bevestigde BIA ALCL bij patiënten die tussen 1997 en 2013 waren onderzocht met US, CT, MRI, PET-CT of mammografie. Ze vonden gegevens over 44 patiënten. De sensitiviteit voor het detecteren van een effusie was 84% voor US, 55% voor CT, 82% voor MRI, en 38% voor PET. De sensitiviteit voor het detecteren van een massa was 46% voor US, 50% voor CT, 50% voor MRI en 64% voor PET. Voor mammografie bedroeg de sensitiviteit voor het detecteren van een abnormaliteit (effusie of massa) 73% en de specificiteit 50%. De PFS was slechter bij patiënten met een implantaat-geassocieerde massa.
De onderzoekers concluderen dat de gebruikelijke beeldvormende technieken suboptimaal zijn voor de detectie van BIA ALCL. De onderdiagnose kan samenhangen met een gebrek aan awareness van deze zeldzame entiteit.
1.Adrada BE, Miranda RN, Margishvili Rauch G et al. Breast implant-associated anaplastic large cell lymphoma: sensitivity, specificity, and findings of imaging studies in 44 patients. Breast Cancer Res Treat 2014;epub ahead of print