Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Polymorfe CAG-repeat en eiwitexpressie van het androgeenreceptor-gen in colorectaalcarcinoom

(0)2015-01-31 16:34   ( Nieuws )

Prof. Xishan WangEr zijn aanwijzingen dat somatische veranderingen in CAG-repeats in het gen voor de androgeenreceptor (AR) predisponeren voor colorectaalcarcinoom (CRC). Er is echter nog niet veel informatie beschikbaar over de rol van de expressie van AR bij de carcinogenese in CRC, schrijven Chinese onderzoekers online in Molecular Cancer Therapeutics.1 In de publicatie presenteren prof. Xishan Wang (Medische Universiteit van Harbin) uitkomsten van een patiënt-controlestudie van de prognostische waarde van polymorfe CAG-repeats en eiwitexpressie van het AR-gen in CRC.


Deelnemers aan de studie waren 550 CRC-patiënten en 540 controlepersonen. Uit de analyses blijkt dat het AR-gen in CRC-patiënten een langere CAG repeat-sequentie heeft dan in de controles. Langere CAG-repeat is geassocieerd met verhoogd CRC-risico onder vrouwen (p=0,013), mannen (p=0,002), en vrouwen en mannen tezamen (p<0,001). Eiwitexpressie van AR was significant verschillend in lange CAG-repeats tussen patiënten en controlepersonen onder mannen (p<0,001), vrouwen (p<0,001), en mannen en vrouwen tezamen (p<0,001). Zowel lange CAG-repeat sequentie als lage AR-expressie waren geassocieerd met een slechtere vijf-jaars overleving in CRC.

1.Huang R, Wang G, Song Y et al. Polymorphic CAG repeat and protein expression of androgen receptor in colorectal cancer. Mol Cancer Ther 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren