
In de twee groepen tezamen werden 31 ‘majeure complicaties’ gezien, gedefinieerd als een graad 3-gebeurtenis volgens de CTCAE-criteria, meer dan zeven dagen vertraging van de chemotherapie, vervanging van de katheter, levensbedreigende of hospitalisatie-vereisende gebeurtenis, of verlenging van de hospitalisatie. In patiënten met een PC waren er dertien majeure complicaties (4,5%) en in patiënten met een PICC achttien (11,4%). In univariate analyse was een PICC de enige factor die significant geassocieerd was met hoger risico van majeure complicaties (HR 2,83; p=0,0027). Er was een trend van hoger risico van majeure complicaties in patiënten ouder dan zestig jaar of met een body mass index hoger dan 25 kg/m2. In multivariate analyse was een PICC de enige voorspellende factor voor majeure complicaties (HR 2,89; p=0,004).
De onderzoekers concluderen dat gebruik van PC geassocieerd is met minder complicaties dan gebruik van PICC. Deze uitkomst dient bevestigd te worden in de lopende prospectieve NCT02095743-studie.
1.Lefebvre L, Noyon E, Georgescu D et al. Port catheter versus peripherally inserted central catheter for postoperative chemotherapy in early breast cancer: a retrospective analysis of 448 patients. Supp Care Cancer 2015; epub ahead of print