
Cooper en collega’s hebben twee typen CAR T-cellen ontwikkeld die wildtype EGFR herkennen: cetux-CAR T-cellen met cetuximab en een hoge affiniteit voor EGFR, en nimo-CAR T-cellen met nimotuzumab en een lagere affiniteit voor EGFR. Ze testten de activiteit van beide typen CAR T-cellen in vitro in cellijnen van kankercellen met hoge EGFR-expressie en normale cellen met lage EGFR-expressie. De cetux-CAR T-cellen elimineerden zowel de kankercellen als de normale cellen. De nimo-CAR T-cellen waren alleen actief in de kankercellijnen.
Vervolgens testten de onderzoekers beide typen CAR T-cellen in muizen met intracraniale menselijke glioom-xenograften met hoge EGFR-expressie. De beide typen CAR T-cellen waren even effectief in het remmen van de tumorgroei. De cetux-CAR T-cellen hadden echter significante toxiciteit (leidend tot lethargie en gewichtsverlies) terwijl de nimo-CAR T-cellen veilig waren. De mediane overleving van niet-behandelde muizen was 88 dagen, die van nimo-CAR T-cel behandelde muizen 158 dagen (p=0,0269), en die van cetux-CAR T-cel behandelde muizen 105 dagen (p=0,19).
1.Caruso HG, Hurton LV, Najjar A et al. Tuning sensitivity of CAR to EGFR density limits recognition of normal tissue while maintaining potent antitumor activity. Cancer Res 2015;75:3505-3518