Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prognostische waarde van familiegeschiedenis bij blaaskanker

(0)2014-06-30 14:29   ( Nieuws )

Prof. Kiemeney en de vaste kamercommissie voor VWSGeschiedenis van blaaskanker (UBC) bij eerstegraads-familieleden is niet geassocieerd met de prognose bij patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker (NMIBC). Familiegeschiedenis is geen voorspellende factor voor NMIBC-recidief of –progressie. Zo luidt de conclusie uit een Nijmeegse studie die vandaag online wordt gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1 Prof. Bart Kiemeney (Radboudumc) en collega’s analyseerden gegevens van 1465 patiënten met NMIBC en 250 patiënten met spierinvasieve of metastatische blaaskanker (MIBC) tussen 1995 en 2010.

Van de NMIBC-patiënten had 6,8% en van de MIBC-patiënten 5,6% een eerstegraads-familielid bij wie UBC was gediagnostiseerd. Positieve familiegeschiedenis was statistisch significant geassocieerd met kleinere tumorgrootte; er was een niet-significante associatie tussen positieve familiegeschiedenis en meer gunstige andere tumorkenmerken. In univariate analyse was positieve familiegeschiedenis gecorreleerd met langere recidiefvrije overleving (p=0,11) en progressievrije overleving (p=0,04). HRs voor positieve versus negatieve familiegeschiedenis waren na correctie voor klinisch-pathologische kenmerken 0,75 (95%-bti 0,53-1,07) voor RFS en 0,45 (95%-bti 0,18-1,12) voor PFS. Binnen tien jaar overleden vijf van de patiënten met familiaire MIBC en 48 van de patiënten met sporadische MIBC. Familiegeschiedenis resulteerde niet in verbetering van de c-index van voorspellingsmodellen.

1. Egbers L, Grotenhuis AJ, Aben K et al. The prognostic value of family history among patients with urinary bladder cancer. Int J Cancer 2014;epub ahead of print 

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren