Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Protonpompremmers en histamineblokkers geassocieerd met betere overleving in HNSCC

(0)2014-12-02 11:05   ( Nieuws )

Tags

antacida  HNSCC  

Dr. Silvana PapagerakisEr zijn aanwijzingen dat reflux een rol speelt in de etiologie van hoofd/hals squameus celcarcinoom, en bijdraagt aan complicaties na chirurgie of gedurende radiotherapie. Antacida-medicatie wordt frequent gebruikt voor het management van reflux in HNSCC. De relatie van antacida-gebruik en HNSCC-uitkomsten is tot op heden niet diepgaand bestudeerd, schrijven dr. Silvana Papagerakis (University of Michigan, Ann Arbor) en collega’s vandaag in Cancer Prevention Research.1 In de publicatie presenteren ze de uitkomsten van een studie van de associatie van het gebruik van PPIs en H2RAs en uitkomsten van 596 patiënten met voorheen niet-behandelde HNSCC die tussen 2003 en 2008 werden geïncludeerd.

De mediane follow-up was 55 maanden. Antacida-gebruik was geassocieerd met betere overall surival: gebruik van alleen PPIs p<0,001; gebruik van alleen H2RAs p=0,0479; gebruik van zowel PPIs als H2RAs p=0,0133. Na correctie voor mogelijk verstorende prognostische variabelen (leeftijd, demografie, sociaal-economische status, tumorstadium, primaire site, rookgedrag, HPV16-status, en behandelmodaliteit) waren in multivariate analyse zowel gebruik van PPIs als gebruik van H2RAs prognostisch voor OS. Gebruik van H2RAs was ook prognostisch voor ziektevrije overleving in HPV16-positieve orofarynxpatiënten.

De onderzoekers concluderen dat HNSCC-patiënten significant therapeutisch profijt kunnen hebben van regelmatig gebruik van antacida.

1.Papagerakis S, Bellile E, Peterson LA et al. Proton pump inhibitors and histamine 2 blockers are associated with improved overall survival in patients with head and neck squamous carcinoma. Cancer Prev Res 2014;7:1258-1269

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren