Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Recidiverende beroerte in overlevers van maligniteiten tijdens de jeugd

(0)2015-08-27 10:25   ( Nieuws )

Prof. Heather FullertonProf. Heather Fullerton (University of California in San Francisco) en collega’s hebben een studie uitgevoerd van het voorkomen van recidiverende beroerte in het cohort van de Childhood Cancer Survivor Study. De uitkomsten van de studie zijn online gepubliceerd in Neurology.1 De CCSS is een cohortstudie met longitudinale follow-up van 14.358 tenminste-vijf-jaar overlevers van kanker gediagnostiseerd voor de leeftijd van 21 jaar. Fullerton en collega’s voerden de studie uit onder overlevers met aanwijzingen van een eerste beroerte.

Onder de 443 benaderde patiënten waren er 329 respondenten. Van hen bevestigden 271 een eerste beroerte te hebben gehad, op de mediane leeftijd van 19 jaar (range 0 tot 53 jaar). Zeventig patiënten rapporteerden een tweede beroerte op de mediane leeftijd van 32 jaar (range 1 tot 56 jaar). Onafhankelijk voorspellers van een tweede beroerte in multivariate analyse waren craniale radiatie met een dosis 50 Gy of hoger (versus geen: HR 4,4), hypertensie (HR 1,9), en hogere leeftijd bij eerste beroerte (veertig jaar of ouder versus zeventien jaar of jonger HR 6,4). De tien-jaars cumulatieve incidentie van recidiverende beroerte was 21% onder alle deelnemers met een eerste beroerte, en 33% voor deelnemers die 50 Gy of meer craniale radiotherapie kregen.

De onderzoekers concluderen dat overlevers van kinderkanker een verhoogd risico van recidiverende beroerte hebben, met name als ze zijn behandeld met hoge-dosis craniale radiatie.

1.Fullerton HJ, Stratton K, Mueller S et al. Recurrent stroke in childhood cancer survivors. Neurology 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren