Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Risico van CUP na hospitalisatie voor autoimmuunziekte

(0)2015-08-21 13:12   ( Nieuws )

Cancer of unknown primary (CUP) maakt minder dan 4% van alle maligniteiten uit, maar is een van de vier belangrijkste oorzaken van kankermortaliteit. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van de snelle metastasering van CUP naar meerdere organen, hoewel er aanwijzingen zijn voor een rol van immuundysfunctie bij de metastasering. Dr. Jianguang Ji (Universiteit van Lund) en collega’s hebben een studie uitgevoerd van het risico van CUP na hospitalisatie voor autoimmuunziekte. De uitkomsten van de studie zijn online gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1

De onderzoekers identificeerden 789.681 patiënten die tussen 1964 en 2012 in Zweden waren gehospitaliseerd voor één van 32 autoimmuunziekten. Van deze patiënten ontwikkelden er 2658 vervolgens CUP, corresponderend met een SIR van 1,27 ten opzichte van de algemene bevolking van Zweden. Zestien afzonderlijke autoimmuunziekten waren geassocieerd met een verhoogd CUP-risico, met de hoogste SIR (3,51) voor polymyositis/dermatomyositis, gevolgd door primaire biliaire cirrhose (SIR 1,81) en de ziekte van Addison (SIR 1,77).

Het is bekend dat het risico van CUP verlaagd is in lange-termijn gebruikers van NSAIDs. De onderzoekers zagen dat in NSAID-gebruikende patiënten met ankyloserende spondylitis en sommige andere autoimmuunziekten het CUP-risico in lange-termijn follow-up afnam.

De onderzoekers concluderen dat het risico van CUP verhoogd is na hospitalisatie voor autoimmuunziekte, en dat lange-termijn gebruik van NSAIDs de risicoverhoging kan tegengaan.

1.Hemminki K, Sundquist K, Sundquist J, Ji J. Risk of cancer of unknown primary after hospitalization for autoimmune diseases. Int J Cancer 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren