In
epidemiologische studies zijn aanwijzingen gezien dat koffieconsumptie van
invloed kan zijn op het risico van mammacarcinoom en op de
hormoonreceptorstatus. Dr. Helena Jernström (Lunds Universitet) en collega’s
publiceren online in Clinical Cancer Research
een studie van het mechanisme dat een rol kan spelen bij het verband tussen koffie
en mammacarcinoom.1
Deelneemsters
aan het klinisch gedeelte van de studie waren 1090 Zweedse patiënten met
invasief primair mammacarcinoom. Matige (twee tot vier koppen per dag) en hoge
(vijf of meer) koffieconsumptie waren geassocieerd met kleinere invasieve
tumoren (p trend 0,013) en lager percentage ER-positieve tumoren (p trend 0,018)
vergeleken met lage koffieconsumptie (één kop of minder per dag). In tamoxifen-behandelde
patiënten met ER-positief mammacarcinoom waren matige en hoge consumptie
geassocieerd met lager risico van mammacarcinoomgebeurtenissen (HR 0,51;
95%-bti 0,26-0,97).
In in vitro experimenten
zagen de onderzoekers onderdrukking van de groei van ER-positieve (p<0,01)
en ER-negatieve (p<0,03) mammacarcinoomcellen door caffeïne en caffeïnezuur.
Caffeïnebehandeling leidde tot lagere gehalten van ER en cycline D1 in
ER-positieve cellen, en tot verlaging van de niveaus van insulin-like growth
factor I receptor en pAkt in ER-positieve en ER-negatieve cellen. Deze effecten
resulteerden in storing van de celcyclus en versnelde celdood.
De
onderzoekers concluderen dat deze experimenten anti-kanker effecten van caffeïne
en caffeïnezuur tegen ER-positief en ER-negatief mammacarcinoom aantonen, die
tumorcellen gevoelig zouden kunnen maken voor tamoxifen.
1.Rosendahl AH, Perks CM, Zeng L et al. Caffeine
and caffeic acid inhibit growth and modify estrogen receptor (ER) and
insulin-like growth factor I receptor (IGF-IR) levels in human breast cancer.
Clin Cancer Res 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)