
De onderzoekers analyseerden endometriumcarcinomen van 1002 patiënten. Ze onderscheidden drie klassen tumoren: normaal MMR, defectief MMR geassocieerd met MLH1-methylering, of waarschijnlijke MMR-mutatie (defectief MMR maar geen methylering). De onderzoekers vergeleken familiegeschiedenis van maligniteiten en demografische en klinische kenmerken van de drie groepen. In een subset van patiënten werd Lynch-mutatieanalyse uitgevoerd.
De analyses wezen op mogelijke MMR-mutatie in 11,8% van de tumoren. Het aantal patiënten met LS-familiegeschiedenis was het hoogst onder vrouwen met tumoren die waren geklasseerd als waarschijnlijk MMR-mutatie (p=0,001). Lynch mutaties werden gezien in 41% van de patiënten met waarschijnlijk MMR-mutatie tumoren (21 van 51 geteste patiënten). Een van de MSH6 Lynch mutaties werd gezien in een patiënt met een tumor met intacte MSH6-expressie. De leeftijd bij diagnose was jonger voor mutatiedraagsters dan voor niet-mutatiedraagsters (54,3 versus 62,3 jaar; p<0,01), met vijf draagsters gediagnostiseerd na de leeftijd van zestig jaar.
De onderzoekers concluderen dat gecombineerde analyse van MSI, methylering en immunohistochemie waardevol kan zijn voor de screening op Lynch syndroom in endometriumcarcinoom. In bijna een kwart van de mutatiedraagsters werd endometriumcarcinoom vastgesteld na de leeftijd van zestig jaar, en één draagster had een MSI-positieve tumor zonder IHC-defect. Het beperken van de Lynch screening tot vrouwen gediagnostiseerd voor de leeftijd van zestig jaar of vrouwen met IHC-defecten kan resulteren in het missen van een substantiële fractie van de patiënten met genetische ziekte.
1.Goodfellow PJ, Billingsley CC, Lankes HA et al. Combined microsatellite instability, MLH1 methylation analysis, and immunohistochemistry for Lynch syndrome screening in endometrial cancers from GOG210: An NRG Oncology and Gynecologic Oncology Group Study. J Clin Oncol 2015; epub ahead of print