
Uit de simulaties blijkt dat screening met intervallen van drie jaar of korter meer kosteneffectief is dan screening met langere intervallen. De optimale strategie is volgens de onderzoekers screening op de leeftijd van 55 tot 59 jaar met twee-jaars intervallen, resulterend in een incrementale kosteneffectiviteit-ratio van € 73.000 per gewonnen QALY. De voorspelde reductie van prostaatcarcinoom-specifieke mortaliteit bedraagt 13%, en in 33% van de gedetecteerde gevallen is sprake van overdiagnose. Als een betere kwaliteit van leven in de periode na behandeling kan worden gerealiseerd, dan zou 65 of 72 jaar de beste leeftijd zijn om de screening te stoppen.
De onderzoekers concluderen dat screening op prostaatcarcinoom kosteneffectief kan zijn als de screening beperkt blijft tot twee of drie keer tussen de leeftijd van 55 tot 59 jaar. Screening op leeftijden hoger dan 63 jaar is minder kosteneffectief vanwege verlies van QALYs door overdiagnose.
1.Heijnsdijk EAM, de Carvalho TM, Auvinen A et al. Cost-effectiveness of prostate cancer screening: a simulation study based on ERSPC data. J Natl Cancer Inst 2015; epub ahead of print