
Deelnemers aan de studie waren 436 patiënten met niet-geresecteerd stadium IIIB tot IV melanoom. De deelnemers werden gerandomiseerd naar T-VEC of naar GM-CSF. Het primaire eindpunt van de studie was het percentage patiënten met duurzame respons (continue respons gedurende tenminste zes maanden). Deze durable response rate was 16,3% met T-VEC versus 2,1% met GM-CSF (OR 8,9; p<0,001). Ook de overall response rate was hoger met T-VEC (26,4%) dan met GM-CSF (5,7%). De mediane overall survival was 23,3 maanden met T-VEC versus 18,9 maanden met GM-CSF (HR 0,79; p=0,051). De werkzaamheid van T-VEC was het meest uitgesproken in patiënten met stadium IIIB, IIIC, of IVM1a ziekte en in patiënten met behandelingsnaïeve ziekte. De meeste gerapporteerde bijwerkingen van T-VEC waren vermoeidheid en koorts. De enige graad 3- of 4-bijwerking die in meer dan 2% van de T-VEC behandelde patiënten optrad was cellulitis (2,1%).
De onderzoekers concluderen dat T-VEC het eerste oncolytische immunotherapeuticum is met bewezen werkzaamheid in een fase 3-melanoomstudie. T-VEC wordt goed verdragen.
1.Andtbacka RHI, Kaufman HL, Collichio F et al. Talimogene laherparepvec improves durable response rate in patients with advanced melanoma. J Clin Oncol 2015; epub ahead of print