
In een Spaanse fase 2-studie was gezien dat de combinatie van BRCA1- en RAP80-expressie in Kaukasische NSCLC-patiënten geassocieerd was met de uitkomst. Op basis van dit resultaat besloten de onderzoekers tot een industrie-onafhankelijke fase 3-studie in Europa (279 patiënten) waarin cisplatine-gebaseerde chemotherapie werd vergeleken met behandeling aan de hand van BRCA1-/RAP80-expressie. In China werd een analoge fase 2-studie uitgevoerd (124 patiënten) om het effect van BRCA1-/RAP80-expressie in Aziatische patiënten te onderzoeken.
In beide studies kregen patiënten in de controle-arm docetaxel/cisplatine. In de experimentele arm kregen patiënten met lage RAP80-expressie gemcitabine/cisplatine, patiënten met intermediate/high RAP80-expressie en low/intermediate BRCA1-expressie docetaxel/cisplatine, en patiënten met intermediate/high RAP80 –expressie en hoge BRCA1-expressie alleen docetaxel. Het primaire eindpunt van de studies was PFS.
Beide studies waren negatief; er werd geen statistisch significant verschil tussen de controle- en experimentele armen gezien. De onderzoekers concluderen dat deze studies wel proof-of-concept leveren dat een internationale, niet door de industrie gefinancierde, studie naar biomarkers mogelijk is.
1. Moran T, Wei J, Cobo M et al. Two biomarker-directed randomized trials in European and Chinese patients with non-small-cell lung cancer: the BRCA1-RAP80 expression customization (BREC) studies. Ann Oncol 2014;epub ahead of print