Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Uitkomsten CAST-studie gepubliceerd

(0)2014-09-20 13:41   ( Nieuws )

Prof. Hans GelderblomCabazitaxel en abiraterone zijn beide toegelaten voor de behandeling van metastatische castratie-resistente prostaatkanker na eerstelijns docetaxel-behandeling. In de Nederlandse CAST-studie is het effect van sequentiële behandeling met cabazitaxel en abiraterone voor mCRPC na docetaxel-behandeling onderzocht. De resultaten worden vandaag online gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1 Corresponderend auteur van de studie is prof. Hans Gelderblom (LUMC).

CAST was een retrospectieve analyse van uitkomsten van mCRPC-patiënten van twaalf ziekenhuizen. Van de patiënten waren er 63 eerst met cabazitaxel en vervolgens met abiraterone behandeld, en 69 eerst met abiraterone en daarna met cabazitaxel. De mediane overall survival was 19,1 maanden in de groep die was behandeld met Cab gevolgd door Abi, en 17,0 maanden bij Abi gevolgd door Cab. Het verschil is niet significant (p=0,369). De mediane PFS was significant langer in de Cab gevolgd door Abi groep (8,1 maanden) dan in de Abi gevolgd door Cab groep (6,5 maanden; p=0,050). Dit gold ook voor de biochemische PFS (9,5 versus 7,7 maanden; p=0,024). De patiënten die eerst met Abi werden behandeld vertoonden een slechtere respons op Cab dan de patiënten die in eerste instantie met Cab werden behandeld (mediane PFS 5,0 versus 2,6 maanden; p<0,001). Over het algemeen was de toxiciteit van abiraterone milder dan die van cabazitaxel.

De onderzoekers concluderen dat primaire progressie op cabazitaxel of abiraterone respons van mCRPC op het andere van beide middelen niet uitsluit. De tumorrespons op het als tweede toegepaste middel is lager dan op het als eerste toegepaste middel.

1.Wissing MD, Coenen JLLM, van den Berg P et al. CAST: A retrospective analysis of cabazitaxel and abiraterone acetate sequential treatment in patients with metastatic castrate-resistant prostate cancer previously treated with docetaxel. Int j Cancer 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren