Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Uitkomsten van kinderen na in utero blootstelling aan chemotherapie voor mammacarcinoom

(0)2015-01-04 13:02   ( Nieuws )

Dr. Jennifer LittonDe incidentie van mammacarcinoom die wordt gediagnostiseerd tijdens een zwangerschap zal waarschijnlijk toenemen naarmate meer vrouwen de leeftijd waarop ze zwanger worden uitstellen. Dit schrijven dr. Jennifer Litton (MD Anderson Cancer Center, Houston) en collega’s online in Breast Cancer Research.1 In de publicatie beschrijven ze een studie van de uitkomsten van kinderen van 81 zwangere patiënten die tussen 1992 en 2010 bij Anderson werden behandeld met FAC in de neoadjuvante of in de adjuvante setting. De onderzoekers konden informatie krijgen over de ontwikkeling van 78% van de kinderen.

Op de leeftijd van mediaan zeven jaar vertoonden de meeste kinderen die in utero bloot hadden gestaan aan chemotherapie een normale groei. Drie kinderen waren geboren met congenitale afwijkingen (één met syndroom van Down, één met ureterale reflux, één met klompvoet). Het percentage congenitale afwijkingen was niet verschillend van het Amerikaanse nationale gemiddelde van 3%. De onderzoekers concluderen dat vrouwen met mammacarcinoom in het tweede en derde semester van de zwangerschap veilig behandeld kunnen worden met FAC, zonder zorgen over ernstige complicaties of korte-termijn gezondheidsschade voor hun kinderen.

1.Murthy RK, Theriault RL, Barnett CM et al. Outcomes of children exposed in utero to chemotherapy for breast cancer. Breast Cancer Res 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren