Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

VCE-identificatie van neoplasie in dunne darm van asymptomatische LS-patiënten

(0)2014-09-12 12:13   ( Nieuws )

Dr. Jan Jacob KoornstraOnline in Gut zijn de resultaten gepubliceerd van een Nederlandse prospectieve studie van het voorkomen van met video capsule endoscopy identificeerbare neoplasieën in de dunne darm van asymptomatische patiënten met Lynch syndroom.1 Dr. Jan Jacob Koornstra (UMC Groningen) en collega’s includeerden 200 patiënten met bewezen mutaties: MLH1 (n=50), MSH2 (n=68), MSH6 (n=76), PMS2 (n=3) en Epcam (n=3). In 95% van de procedures werd caecale visualisering gerealiseerd.

Neoplasie in de dunne darm werd gezien bij twee patiënten: een adenocarcinoom (TisN0Mx) en een adenoom. Beide neoplasieën waren gelokaliseerd in het duodenum. In een derde patiënt werd zeven maanden na een negatieve VCE duodenumkanker vastgesteld; klaarblijkelijk was bij deze patiënt een lesie gemist met VCE. Alle drie de lesies bevonden zich binnen bereik van een conventionele gastroduodenoscoop. De drie patiënten waren mannen ouder dan vijftig jaar, zonder familiegeschiedenis van dunne-darmkanker.

De onderzoekers concluderen dat de prevalentie van dunne-darmneoplasie in dit cohort van asymptomatische LS-patiënten 1,5% bedroeg. Bij VCE kan dunne-darmneoplasie gemist worden.

1.Haanstra JF, Al-Toma A, Dekker E et al. Prevalence of small-bowel neoplasia in Lynch syndrome assessed by video capsule endoscopy. Gut 2014;epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren