Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Vegetarische voedingspatronen en het risico van colorectaalcarcinoom

(0)2015-03-09 16:15   ( Nieuws )

Dr. Michael OrlichPrimaire preventie van colorectaalcarcinoom is zeer gewenst, schrijven dr. Michael Orlich (Loma Linda University, CA) en collega’s vandaag online in JAMA Internal Medicine.1 In de publicatie presenteren ze uitkomsten van de Adventist Health Study 2. AHS-2 is een grote prospectieve cohortstudie met 96.354 Zevendedag-adventisten (mannen en vrouwen), die zijn geïncludeerd tussen begin 2002 en eind 2007. Veel aanhangers van deze religieuze stroming hebben bezwaren tegen het eten van vlees. De analyse, uitgevoerd tussen juni en oktober 2014, heeft betrekking op 77.659 deelnemers (in 48 staten) die bij inclusie in de studie voldoende duidelijke informatie gaven over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van een voedselfrequentievragenlijst.



De onderzoekers onderscheidden vijf verschillende voedingspatronen: veganistisch (7,6%), lacto-ovovegetarisch (28,9%), pescovegetarisch (10,0%), semivegetarisch (5,5%) en niet-vegetarisch (48%). Gedurende een follow-up van mediaan 7,3 jaar werden in het cohort 380 gevallen van coloncarcinoom en 110 gevallen van rectumcarcinoom gedocumenteerd. De HRs in alle vegetariërs versus niet-vegetariërs waren 0,78 (95%-bti 0,64-0,95) voor alle colorectaalcarcinomen; 0,81 (95%-bti 0,65-1,00) voor coloncarcinoom; en 0,71 (95%-bti 0,47-1,06) voor rectumcarcinoom. De HR voor colorectaalcarcinoom vergeleken met niet-vegetariërs was 0,84 (95%-bti 0,59-1,19) in veganisten; 0,82 (95%-bti 0,65-1,02) in lacto-ovovegetariërs; 0,57 (95%-bti 0,40-0,82) in pescovegatariërs; en 0,92 (95%-bti 0,62-1,37) in semivegetariërs. De effectschattingen kwamen overeen voor mannen en vrouwen, en voor zwarte en niet-zwarte deelnemers.

De onderzoekers concluderen dat vegetarische voedingspatronen geassocieerd zijn met een lager risico van colorectaalcarcinoom dan een niet-vegetarisch voedingspatroon. Vooral mensen die vis in plaats van vlees eten hebben een laag risico van colorectaalcarcinoom. Als deze associaties causaal zijn kunnen ze van belang zijn voor de primaire preventie van colorectaalcarcinoom.

1.Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J et al. Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectal cancers. JAMA Intern Med 2015; epub ahead of print



Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren