Primaire
preventie van colorectaalcarcinoom is zeer gewenst, schrijven dr. Michael
Orlich (Loma Linda University, CA) en collega’s vandaag online in JAMA Internal Medicine.1 In
de publicatie presenteren ze uitkomsten van de Adventist Health Study 2. AHS-2 is een grote prospectieve
cohortstudie met 96.354 Zevendedag-adventisten (mannen en vrouwen), die zijn
geïncludeerd tussen begin 2002 en eind 2007. Veel aanhangers van deze religieuze
stroming hebben bezwaren tegen het eten van vlees. De analyse, uitgevoerd
tussen juni en oktober 2014, heeft betrekking op 77.659 deelnemers (in 48
staten) die bij inclusie in de studie voldoende duidelijke informatie gaven
over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van een
voedselfrequentievragenlijst.
De
onderzoekers onderscheidden vijf verschillende voedingspatronen: veganistisch
(7,6%), lacto-ovovegetarisch (28,9%), pescovegetarisch (10,0%), semivegetarisch
(5,5%) en niet-vegetarisch (48%). Gedurende een follow-up van mediaan 7,3 jaar
werden in het cohort 380 gevallen van coloncarcinoom en 110 gevallen van
rectumcarcinoom gedocumenteerd. De HRs in alle vegetariërs versus
niet-vegetariërs waren 0,78 (95%-bti 0,64-0,95) voor alle colorectaalcarcinomen;
0,81 (95%-bti 0,65-1,00) voor coloncarcinoom; en 0,71 (95%-bti 0,47-1,06) voor
rectumcarcinoom. De HR voor colorectaalcarcinoom vergeleken met
niet-vegetariërs was 0,84 (95%-bti 0,59-1,19) in veganisten; 0,82 (95%-bti
0,65-1,02) in lacto-ovovegetariërs; 0,57 (95%-bti 0,40-0,82) in
pescovegatariërs; en 0,92 (95%-bti 0,62-1,37) in semivegetariërs. De
effectschattingen kwamen overeen voor mannen en vrouwen, en voor zwarte en
niet-zwarte deelnemers.
De
onderzoekers concluderen dat vegetarische voedingspatronen geassocieerd zijn
met een lager risico van colorectaalcarcinoom dan een niet-vegetarisch
voedingspatroon. Vooral mensen die vis in plaats van vlees eten hebben een laag
risico van colorectaalcarcinoom. Als deze associaties causaal zijn kunnen ze
van belang zijn voor de primaire preventie van colorectaalcarcinoom.
1.Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J et al. Vegetarian
dietary patterns and the risk of colorectal cancers. JAMA Intern Med 2015; epub
ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)