Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Verband tussen cognitief functioneren en kankermortaliteit bij ouderen waargenomen

(0)2014-08-24 12:50   ( Nieuws )

Er bestaat nog niet veel duidelijkheid over een mogelijke associatie tussen het cognitief functioneren en sterfte aan kanker, schrijven prof. Dimitrios Trichopoulos (Griekse Stichting voor Gezondheidsonderzoek) en collega’s online in Cancer Causes & Control.1 De onderzoekers hebben deze associatie bestudeerd in een subsample van het Griekse cohort van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.

Trichopoulos en collega’s bepaalden met de Mini-Mental State Examination (MMSE) het cognitief functioneren van 733 personen ouder dan 65 jaar. Tijdens de mediaan vier jaar durende follow-up overleden 86 van de deelnemers. Een 2 punten lagere MMSE-score was geassocieerd met een toename van de sterfte aan alle oorzaken (HR 1,26; 95%-bti 1,11-1,43), de cardiovasculaire mortaliteit (HR 1,26; 95%-bti 1,02-1,56), en de sterfte aan kanker (HR 1,32; 95%-bti 1,02-1,70). Er was echter geen verband tussen een 2 punten lagere MMSE-score en de kankerincidentie (HR 1,07; 95%-bti 0,79-1,45).

De onderzoekers veronderstellen dat de inverse associatie tussen cognitief functioneren van ouderen en de kankermortaliteit te verklaren valt uit ‘sociaal geconditioneerde factoren’, zoals verminderd vermogen om vroege tekenen van de ziekte waar te nemen en suboptimale therapietrouw. De hypothese-genererende uitkomsten van de studie dienen in grotere onderzoeken bevestigd te worden. Het onderwerp is van groot belang, omdat cognitieve achteruitgang bij ouderen niet ongebruikelijk is, aldus de auteurs.

1. Katsoulis M, Kyrozis A, Trichopoulou A et al. Cognitive impairment and cancer mortality: a biological of health care explanation? Cancer Causes Control 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren