Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Verhoogd risico mammacarcinoom in IVF-behandelde vrouwen met meerlingzwangerschap

(0)2014-11-26 16:41   ( Nieuws )

Tags

IVF  mammacarcinoom  

Dr. Flora van LeeuwenHet risico van mammacarcinoom is na een voldragen zwangerschap tijdelijk verhoogd, en neemt daarna weer af, mogelijk vanwege verhoogde niveaus van geslachts- en placentahormonen. Er zijn inconsistente uitkomsten gerapporteerd van het borstkankerrisico na tweelingzwangerschappen, met hogere hormoonspiegels, schrijven dr. Flora van Leeuwen (NKI-AVL) en collega’s online in het European Journal of Cancer.1 De onderzoekers hebben onlangs waargenomen dat meerlinggeboorte na IVF-behandeling met implantatie van alle getransfereerde embryo’s geassocieerd is met verhoogde VEGF-niveaus. Het is bekend dat VEGF betrokken is bij de progressie van mammacarcinoom. Van Leeuwen en collega’s publiceren nu een analyse van het verband tussen embryo-implantatie en meerlinggeboorte en het risico van mammacarcinoom in een Nederlands cohort van 12.589 tussen 1983 en 1995 met IVF-behandelde vrouwen.

De IVF-behandeling resulteerde in een meerling bij 13,4% van de deelneemsters, en in één kind bij 47,9%. In het cohort werd mammacarcinoom gediagnostiseerd bij 317 vrouwen, van wie er 57 een meerling hadden gekregen. Het risico van mammacarcinoom was 1,44 maal hoger voor moeders van meerlingen dan voor moeders van eenlingen (95%-bti 1,06-1,97). Het risico was het hoogst voor vrouwen die meerlingen kregen na implantatie van alle getransfereerde embryo’s (HR 1,86; 95%-bti 1,01-3,43), en lager voor vrouwen met meerlingen na incomplete embryo-implantatie (HR 1,31; 95%-bti 0,76-2,25).

De onderzoekers concluderen dat het vermogen van een vrouw om alle getransfereerde embryo’s te implanteren geassocieerd kan zijn met het risico van mammacarcinoom. Onderliggende mechanismen dienen nader te worden onderzocht.

1.Krul IM, Groeneveld E, Spaan M et al. Increased breast cancer risk in in vitro fertilisation treated women with a multiple pregnancy: A new hypothesis based on historical in vitro fertilisation treatment data. Eur J Cancer 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren