De inname
van totaal-vet en verzadigd vet is geassocieerd met verhoging van het risico
van ER-positieve PR-positieve borstkanker, maar niet van ER-negatieve
PR-negatieve borstkanker, en ook niet van HER2-positieve borstkanker. De inname
van verzadigd vet is geassocieerd met verhoging van het risico van
HER2-negatieve borstkanker. Dit blijkt uit de EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition)-studie,
waarvan resultaten online zijn gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute.1
Het
EPIC-cohort bestaat uit inwoners van tien landen in Europa. De nu gepubliceerde
studie had 337.327 deelneemsters, van wie de voedingsgewoonten werden
onderzocht met een voedingsvragenlijst. Om voor meetfouten te kunnen corrigeren
werd bij 8% van de deelneemsters ook een 24-uurs dietary recall interview afgenomen.
Sabina Sieri
(Fondazione Istituto Nazionale dei Tumori,
Milaan) en collega’s rapporteren nu dat tijdens de 11,5 jaar follow-up (359.814
persoonsjaren) bij 10.062 van de deelneemsters borstkanker vastgesteld werd. Bij
de vrouwen die bij aanvang van de follow-up tot het hoogste kwintiel van de inname
van totaal-vet behoorden was, in vergelijking met de vrouwen uit het laagste
kwintiel, het risico van ER-positieve PR-positieve borstkanker met 20% verhoogd
(HR 1,20; 95%-betrouwbaarheidsinterval 1,00-1,45). Bij de vrouwen uit het
hoogste kwintiel van de inname van verzadigd vet was het risico van ER-positieve
PR-positieve borstkanker verhoogd met 28% (HR 1,28; 95%-bti 1,09-1,52), en het
risico van HER2-negative borstkanker met 29% (HR 1,29; 95%-bti 1,01-1,64).
De auteurs
concluderen dat ‘a high-fat diet
increases BC risk and, most conspiciously, that high saturated fat intake
increases risk of receptor-positive disease, suggesting saturated fat
involvement in the etiology of receptor-positive BC.’ Deze laatste
conclusie is misschien iets te voortvarend; uit epidemiologische studies kunnen
geen conclusies getrokken worden over oorzaak-gevolg relaties. Vrouwen met een
lage inname van verzadigd vet consumeren logischerwijs meer bronnen van andere
nutriënten. De nu gevonden associaties kunnen ook betekenen dat een hoge inname
van enkelvoudig of meervoudig onverzadigd vet, of koolhydraat, of eiwit, beschermt
tegen de ontwikkeling van receptor-positieve borstkanker.
Referentie 1. Sieri S, Chiodine P, Agnoli C et al. Dietary fat
intake and development of specific breast cancer subtypes. J Natl Cancer Inst
2014;epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)