Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Vetinname en risico van levercelcarcinoom in Europa

(0)2015-06-16 14:10   ( Nieuws )

Tags

HCC  vetinname  

Dr. Mazda JenabDr. Mazda Jenab (IARC Lyon) en collega’s hebben de associatie onderzocht tussen de inname van vet uit de voeding en het risico van levercelcarcinoom (HCC) in het cohort van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. De uitkomsten van de analyses worden vandaag online gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1 EPIC heeft meer dan een half miljoen deelnemers in 23 landen. Bij inclusie vanaf 1992 werden de voedingsgewoonten van de deelnemers geïnventariseerd met land-specifieke gevalideerde voedingsvragenlijsten. In een subsample van het cohort is ook een 24-uurs dietary recall uitgevoerd.

In multivariate analyse was er een inverse associatie tussen de inname van vet en het risico van HCC. Per toename van de vetinname met 10 g per dag nam het risico af met 20% (HR 0,80; 95%-bti 0,65-0,99). Deze risicoverlaging werd voornamelijk gedreven door de inname van enkelvoudig onverzadigd vet (HR voor 5 g per dag toename 0,71; 95%-bti 0,55-0,92). Innames van meervoudig onverzadigd vet en van verzadigd vet waren niet geassocieerd met het HCC-risico. Beperking van de analyses tot deelnemers die vrij waren van HBV/HCV, of correctie voor leverfunctie, leidde niet tot belangrijke veranderingen van de associaties.

De onderzoekers concluderen dat in dit grote prospectieve Europese cohort de inname van enkelvoudig onverzadigd vet geassocieerd is met verlaging van het HCC-risico.

1.Duarte-Salle TD, Fedirko V, Stepien M et al. Dietary fat, fat subtypes and hepatocellular carcinoma in a large European cohort. Int J Cancer 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren