Dr. Mazda
Jenab (IARC Lyon) en collega’s hebben de associatie onderzocht tussen de inname
van vet uit de voeding en het risico van levercelcarcinoom (HCC) in het cohort
van de European Prospective Investigation
into Cancer and Nutrition. De uitkomsten van de analyses worden vandaag online gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1
EPIC heeft meer dan een half miljoen deelnemers in 23 landen. Bij inclusie
vanaf 1992 werden de voedingsgewoonten van de deelnemers geïnventariseerd met
land-specifieke gevalideerde voedingsvragenlijsten. In een subsample van het
cohort is ook een 24-uurs dietary recall
uitgevoerd.
In
multivariate analyse was er een inverse associatie tussen de inname van vet en het
risico van HCC. Per toename van de vetinname met 10 g per dag nam het risico af
met 20% (HR 0,80; 95%-bti 0,65-0,99). Deze risicoverlaging werd voornamelijk
gedreven door de inname van enkelvoudig onverzadigd vet (HR voor 5 g per dag
toename 0,71; 95%-bti 0,55-0,92). Innames van meervoudig onverzadigd vet en van
verzadigd vet waren niet geassocieerd met het HCC-risico. Beperking van de
analyses tot deelnemers die vrij waren van HBV/HCV, of correctie voor
leverfunctie, leidde niet tot belangrijke veranderingen van de associaties.
De
onderzoekers concluderen dat in dit grote prospectieve Europese cohort de
inname van enkelvoudig onverzadigd vet geassocieerd is met verlaging van het
HCC-risico.
1.Duarte-Salle TD, Fedirko V, Stepien M et al.
Dietary fat, fat subtypes and hepatocellular carcinoma in a large European
cohort. Int J Cancer 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)