Voedingsgewoonten
na de diagnose prostaatcarcinoom zijn wellicht van invloed op progressie van de
ziekte. Erin Van Blarigan ScD en dr. Stacey Kenfield (beide van University of
California in San Francisco) en hun collega’s hebben de hypothese onderzocht
dat de inname van verzadigd vet na de diagnose geassocieerd is met verhoogde
mortaliteit en dat de inname van plantaardig vet geassocieerd is met verlaagde
mortaliteit. De uitkomsten van de studie worden vandaag online gepubliceerd in Cancer Causes & Control.1
De
onderzoekers hebben een prospectieve studie uitgevoerd onder 926 mannen met
niet-metastatisch prostaatcarcinoom in het cohort van de Physicians’ Health
Study. De deelnemers beantwoordden mediaan vijf jaar na de diagnose een
voedselfrequentievragenlijst, en werden na het beantwoorden van de FFQ mediaan
tien jaar gevolgd. Gedurende de follow-up overleden 333 deelnemers, van wie 56
aan prostaatcarcinoom. Mannen die 5% meer van hun dagelijkse energie-inname uit
verzadigd vet betrokkenen en 5% minder uit koolhydraat hadden een 81% verhoogde
all-cause mortaliteit (HR 1,81;
p=0,005) en een 178% verhoogde prostaatcarcinoom-specifieke mortaliteit (HR
2,78; p=0,05). Mannen die 10% meer van hun dagelijkse energie-inname uit
plantaardig vet betrokken en 10% minder uit koolhydraat hadden een 33% lagere all-cause mortaliteit (HR 0,67; p=0,03).
De
onderzoekers concluderen dat deze resultaten suggereren dat onder mannen met
niet-metastatisch prostaatcarcinoom de inname van verzadigd vet geassocieerd is
met verhoogde mortaliteit en de inname van plantaardig met met verlaagde
mortaliteit.
1.Van Blarigan EL, Kenfield SA, Yang M et al. Fat
intake after prostate cancer diagnosis and mortality in the Physicians’ Health
Study. Cancer Causes Control 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)