Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Vetzuren en risico van colorectaalcarcinoom

(0)2015-02-14 16:55   ( Nieuws )

Tags

CRC  vetzuren  

Dr. Allison HodgeDr. Allison Hodge (Cancer Council Victoria, Melbourne) en collega’s hebben een studie uitgevoerd van het verband tussen vetzuren die worden ingenomen uit de voeding of vetzuren in fosfolipiden in de circulatie, en het risico van colorectaalcarcinoom. De uitkomsten van de studie zijn online gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1 Deelnemers aan de studie waren 41.514 mannen en vrouwen die bij inclusie in de studie (tussen 1990 en 1994) 40 tot 69 jaar oud waren. Deze deelnemers gaven bij inclusie informatie over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van een voedselfrequentievragenlijst. Bij een subgroep van de deelnemers (n=4205) werden bloedmonsters genomen, waarin de onderzoekers de vetzuurgehalten in de fosfolipiden bepaalden.

Alle associaties werden gecorrigeerd voor opleidingsniveau, alcoholinname, roken, fysieke activiteit en totale energie-inname. Gehalten van verzadigde vetzuren in de fosfolipiden waren positief geassocieerd met het CRC-risico; n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren en lange-keten marine meervoudig onverzadigde vetzuren waren negatief geassocieerd met het risico, maar deze associatie was alleen statistisch significant voor DPA (22:5 n-3). Er waren geen significante associaties tussen voedingsinnames van vetzuren en het CRC-risico, hoewel er een borderline significante associatie was met inname van linolzuur (C18:2 n-6), en tevens voor linolzuur in de fosfolipiden.

Er waren positieve associaties tussen iname van palmitinezuur (C16:0), enkelvoudig onverzadigde en n-6 meervoudig onverzadigde vetzuren met het risico van rectum- maar niet van coloncarcinoom. Het gehalte van DHA (22:6-n-3) in de fosfolipiden was invers geassocieerd met het risico van rectum- maar niet van coloncarcinoom. De onderzoekers concluderen dat er reden is voor het beperken van de consumptie van rood en bewerkt vlees, belangrijke bronnen van verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren in de Australische voeding. De associatie van linolzuur met het CRC-risico dient nader te worden onderzocht.

1.Hodge A, Williamson EJ, Bassett JK et al. Dietary and biomarker estimates of fatty acids and risk of colorectal cancer. Int J Cancer 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren