Dr. Allison
Hodge (Cancer Council Victoria, Melbourne) en collega’s hebben een studie uitgevoerd van het verband tussen vetzuren die worden ingenomen uit de
voeding of vetzuren in fosfolipiden in de circulatie, en het risico van
colorectaalcarcinoom. De uitkomsten van de studie zijn online gepubliceerd in
het International Journal of Cancer.1
Deelnemers aan de studie waren 41.514 mannen en vrouwen die bij inclusie in de
studie (tussen 1990 en 1994) 40 tot 69 jaar oud waren. Deze deelnemers gaven
bij inclusie informatie over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van
een voedselfrequentievragenlijst. Bij een subgroep van de deelnemers (n=4205) werden
bloedmonsters genomen, waarin de onderzoekers de vetzuurgehalten in de
fosfolipiden bepaalden.
Alle
associaties werden gecorrigeerd voor opleidingsniveau, alcoholinname, roken,
fysieke activiteit en totale energie-inname. Gehalten van verzadigde vetzuren in
de fosfolipiden waren positief geassocieerd met het CRC-risico; n-3 meervoudig
onverzadigde vetzuren en lange-keten marine meervoudig onverzadigde vetzuren
waren negatief geassocieerd met het risico, maar deze associatie was alleen
statistisch significant voor DPA (22:5 n-3). Er waren geen significante
associaties tussen voedingsinnames van vetzuren en het CRC-risico, hoewel er
een borderline significante associatie was met inname van linolzuur (C18:2 n-6),
en tevens voor linolzuur in de fosfolipiden.
Er waren
positieve associaties tussen iname van palmitinezuur (C16:0), enkelvoudig
onverzadigde en n-6 meervoudig onverzadigde vetzuren met het risico van rectum-
maar niet van coloncarcinoom. Het gehalte van DHA (22:6-n-3) in de fosfolipiden
was invers geassocieerd met het risico van rectum- maar niet van coloncarcinoom.
De onderzoekers concluderen dat er reden is voor het beperken van de consumptie
van rood en bewerkt vlees, belangrijke bronnen van verzadigde en enkelvoudig
onverzadigde vetzuren in de Australische voeding. De associatie van linolzuur
met het CRC-risico dient nader te worden onderzocht.
1.Hodge A, Williamson EJ, Bassett JK et al.
Dietary and biomarker estimates of fatty acids and risk of colorectal cancer.
Int J Cancer 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)