Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Vlees- en visconsumptie en het risico van niercelcarcinoom in EPIC

(0)2014-09-26 14:03   ( Nieuws )

Prof. Sabine RohrmannDe incidentie van niercelcarcinoom loopt wereldwijd uiteen. De indicentie is hoger in meer ontwikkelde landen. Waarschijnlijk draagt leefstijl bij aan het risico van de ontwikkeling van RCC, schrijven prof. Sabine Rohrmann (Universität Zürich) en collega’s vandaag online in het International Journal of Cancer.1 In de publicatie presenteren ze een analyse van het verband tussen de consumptie van vlees en vis en het RCC-risico in het cohort van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.

De analyse heeft betrekking op 493.179 EPIC-deelnemers, die zijn geïncludeerd tussen 1992 en 2000. Bij inclusie werd hun vlees- en visconsumptie bepaald. Tot december 2008 zijn in het cohort 691 RCC-patiënten geïdentificeerd. Vrouwen met een hoge consumptie van rood vlees hadden een verhoogd RCC-risico: per 50 g toename van de consumptie per dag nam het risico toe met 36% (HR 1,36; 95%-bti 1,14-1,62). Voor vrouwen met een hoge consumptie van bewerkt vlees was het risico eveneens verhoogd (HR 1,78; 95%-bti 1,05-3,03 per 50 g/d). Het verband tussen de consumptie van bewerkt vlees en het RCC-risico werd vooral gezien bij premenopauzale vrouwen. Voor mannen werd geen associatie tussen de consumptie van rood of bewerkt vlees en het RCC-risico gezien. Er was voor vrouwen en mannen geen verband tussen de consumptie van gevogelte of vis en het RCC-risico.

De biologische verklaring voor het geslachtsgebonden verschil in de associatie van de consumptie van rood en bewerkt vlees en het RCC-risico is onduidelijk, aldus de auteurs.

1.Rohrmann S, Linseisen J, Overvad K et al. Meat and fish consumption and the risk of renal cell carcinoma in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Int J Cancer 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren