De
incidentie van niercelcarcinoom loopt wereldwijd uiteen. De indicentie is hoger
in meer ontwikkelde landen. Waarschijnlijk draagt leefstijl bij aan het risico
van de ontwikkeling van RCC, schrijven prof. Sabine Rohrmann (Universität
Zürich) en collega’s vandaag online in het International
Journal of Cancer.1 In de publicatie presenteren ze een analyse van het verband tussen de consumptie van
vlees en vis en het RCC-risico in het cohort van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.
De analyse
heeft betrekking op 493.179 EPIC-deelnemers, die zijn geïncludeerd tussen 1992
en 2000. Bij inclusie werd hun vlees- en visconsumptie bepaald. Tot december
2008 zijn in het cohort 691 RCC-patiënten geïdentificeerd. Vrouwen met een hoge
consumptie van rood vlees hadden een verhoogd RCC-risico: per 50 g toename van
de consumptie per dag nam het risico toe met 36% (HR 1,36; 95%-bti 1,14-1,62). Voor
vrouwen met een hoge consumptie van bewerkt vlees was het risico eveneens
verhoogd (HR 1,78; 95%-bti 1,05-3,03 per 50 g/d). Het verband tussen de
consumptie van bewerkt vlees en het RCC-risico werd vooral gezien bij
premenopauzale vrouwen. Voor mannen werd geen associatie tussen de consumptie
van rood of bewerkt vlees en het RCC-risico gezien. Er was voor vrouwen en
mannen geen verband tussen de consumptie van gevogelte of vis en het
RCC-risico.
De
biologische verklaring voor het geslachtsgebonden verschil in de associatie van
de consumptie van rood en bewerkt vlees en het RCC-risico is onduidelijk, aldus
de auteurs.
1.Rohrmann S, Linseisen J, Overvad K et al. Meat
and fish consumption and the risk of renal cell carcinoma in the European
Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Int J Cancer 2014;
epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)