Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Voedingsgewoonten en risico van leukemie in China

(0)2015-06-14 12:57   ( Nieuws )

Tags

leukemie  voeding  

Prof. Min ZhangProf. Min Zhang (University of Western Australia, Perth) en collega’s hebben een patiënt-controlestudie uitgevoerd van het verband tussen voedingsgewoonten en risico van leukemie in Chinese volwassenen. De uitkomsten van de multicenter-studie worden vandaag online gepubliceerd in Cancer Causes & Control.1 Deelnemers aan de studie waren 442 leukemiepatiënten en 442 controlepersonen die waren gematcht voor geslacht, leeftijd en studiecentrum. Informatie over voedingsgewoonten werd verzameld in face-to-face interviews met gebruik van een 103-item voedselfrequentievragenlijst.

De consumptie van groenten was geassocieerd met een verlaagd risico van leukemie, met een significante dosis-afhankelijke relatie (OR hoogste versus laagste kwartiel 0,30; 95%-bti 0,18-0,50). Ook de consumptie van melk was invers geassocieerd met het leukemierisico (OR hoogste tertiel versus geen melkconsumptie 0,51; 95%-bti 0,29-0,93). De consumptie van fruit, rood vlees, gevogelte en vis was niet geassocieerd met het risico. Innames van voedingsvezel, carotenoïden, vitamines B1, B2 en C, niacine en folaat waren significant geassocieerd met verlaagd risico. Verhoogd risico was gerelateerd aan inname van dierlijk vet en frequente consumptie van vette, gefrituurde en gerookte voedingsmiddelen.

1.Liu P, Holman CDJ, Jin J, Zhang M. Diet and risk of adult leukemia: a multicenter case-control study in China. Cancer Causes Control 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren