Prof. Min
Zhang (University of Western Australia, Perth) en collega’s hebben een patiënt-controlestudie uitgevoerd
van het verband tussen voedingsgewoonten en risico van leukemie in Chinese
volwassenen. De uitkomsten van de multicenter-studie worden vandaag online gepubliceerd in Cancer Causes & Control.1
Deelnemers aan de studie waren 442 leukemiepatiënten en 442 controlepersonen
die waren gematcht voor geslacht, leeftijd en studiecentrum. Informatie over
voedingsgewoonten werd verzameld in face-to-face interviews met gebruik van een
103-item voedselfrequentievragenlijst.
De
consumptie van groenten was geassocieerd met een verlaagd risico van leukemie,
met een significante dosis-afhankelijke relatie (OR hoogste versus laagste
kwartiel 0,30; 95%-bti 0,18-0,50). Ook de consumptie van melk was invers
geassocieerd met het leukemierisico (OR hoogste tertiel versus geen melkconsumptie
0,51; 95%-bti 0,29-0,93). De consumptie van fruit, rood vlees, gevogelte en vis
was niet geassocieerd met het risico. Innames van voedingsvezel, carotenoïden,
vitamines B1, B2 en C, niacine en folaat waren significant geassocieerd met
verlaagd risico. Verhoogd risico was gerelateerd aan inname van dierlijk vet en
frequente consumptie van vette, gefrituurde en gerookte voedingsmiddelen.
1.Liu P, Holman CDJ, Jin J, Zhang M. Diet and risk
of adult leukemia: a multicenter
case-control study in China. Cancer Causes Control 2015; epub ahead of
print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)